- Dominik Škoda
- 16260 vizualizări
O metodă foarte veche de preparare a cafelei, care la noi nu este chiar necunoscută, însă în lume se organizează chiar și competiții de preparare în acest mod. Cafeaua din džezva are un gust complet diferit față de cafeaua obținută prin turnare directă sau extracție sub presiune. Zațul nu se separă de extract, așa cum se întâmplă în cazul altor metode de preparare.
Este oarecum neobișnuit să se îndulcească cafeaua și să se adauge condimente în timpul preparării, dar acest obicei provine dintr-o tradiție îndelungată. Cafeaua din džezva conține în mod natural zaț în băutură, ceea ce nu poate fi pe placul tuturor. De asemenea, este necesară atenție la întregul proces de preparare pentru a evita să dea cafeaua în foc :-) Totuși, oferă și multe avantaje, vedeți mai jos.
De ce džezva | Granulația măcinăturii | Instrucțiuni de preparare | Totul pentru preparare
DE CE SĂ PREPARAȚI CAFEAUA ÎN DŽEZVA?
- gust diferit față de alte metode de preparare
- tradiție de preparare
- džezva se potrivește și ca obiect decorativ în interior sau în bucătărie
- întreținere ușoară
GRANULAȚIA MĂCINĂTURII: foarte fină
Este ideal să măcinați cafeaua întotdeauna proaspăt chiar înainte de fiecare preparare. Pentru džezva, cafeaua de specialitate se macină foarte fin, până la consistența pudrei, un astfel de grad de măcinare practic nu se poate obține acasă cu o râșniță obișnuită, de aceea se recomandă fie să fie măcinată la magazin (de exemplu la noi). La măcinarea acasă, puteți măcina cafeaua mai grosier și apoi să o zdrobiți într-un mojar, sau puteți achiziționa una dintre puținele râșnițe potrivite precum Lodos Istanbul.

CUM SE PREPARĂ CAFEAUA ÎN DŽEZVA?
✔ Timp total de preparare: până la 3 minute
✔ Cantitatea de cafea: ideal 6 grame / 50 ml, cafeaua din džezva se bea tradițional în cești mai mici, însă se pot face și porții mai mari, depinde doar de preferințele dvs. :-)
Instrucțiuni pentru prepararea cafelei cu ajutorul džezvei
- Pentru prepararea cafelei în džezva, este necesar să măcinați boabele de cafea cât mai fin posibil, până la consistența pudrei, sau să cumpărați deja cafea măcinată, de exemplu cafeaua Efendi din Turcia.
- Pentru a obține adevărata cafea turcească, cu gust dulce și condimentat, așezați džezva pe sursa de căldură, adăugați cca 20 ml de apă, zahăr și condimente (de exemplu cardamom).
- Așteptați până când apa cu zahăr începe să fiarbă și se formează caramelul. Pentru o ceașcă de cafea, de obicei se folosesc două lingurițe de cafea și o linguriță de zahăr. Puteți omite acest pas și să preparați în džezva doar cafeaua simplă.
- Adăugați cafeaua și completați restul de apă până la două treimi din capacitatea džezvei.
- Așteptați, până când cafeaua începe să fiarbă și spuma ajunge la marginea džezvei. Apoi îndepărtați džezva de pe sursa de căldură și adăugați o cantitate mică de spumă în cești.
- Se readuce cafeaua la fierbere și se repetă încă de două ori același procedeu. Astfel, cafeaua a fost adusă la fierbere de 3 ori.
- Luați džezva deoparte și lăsați-o timp de 30 de secunde pentru ca zațul să se așeze. Puteți roti ușor džezva pentru ca restul de cafea să se scurgă de pe pereți.
- Turnați cafeaua în cești.
DORIȚI SĂ CUMPĂRAȚI O DŽEZVA?
-
Alte metode de preparare a cafelei
- Prepararea cafelei în french press
- Prepararea cafelei Cold brew (cafea rece)
- Prepararea cafelei în moka pot
- Prepararea cafelei în Vacuum pot
- Prepararea cafelei filtrate
- Prepararea cafelei – Espresso – ghid complet
- Prepararea cafelei în Aeropress
- Prepararea cafelei verzi cu prăjire
- Prepararea cafelei vietnameze
- Băuturi pe bază de espresso
- Prepararea cafelei în Chemex
- Prepararea yerba maté în calabash
- Cafea cu gheață – rețete în 6 moduri
- Arome pentru cafea
- Prepararea cafelei flat white
- Prepararea cafelei frappé
- Prepararea cafelei batch brew
- Prepararea cafelei espresso tonic
- Prepararea cafelei cappuccino
- Prepararea caffe latte
- Prepararea latte macchiato
- Prepararea espresso macchiato
- Prepararea cafelei ristretto
- Prepararea espresso doppio
- Prepararea cafelei americano
- Prepararea cafelei lungo
