Pregătirea cafelei într-un ibric de cafea

O metodă foarte veche de preparare a cafelei, care la noi nu este chiar necunoscută, însă în lume se organizează chiar și competiții de preparare în acest mod. Cafeaua din džezva are un gust complet diferit față de cafeaua obținută prin turnare directă sau extracție sub presiune. Zațul nu se separă de extract, așa cum se întâmplă în cazul altor metode de preparare.

Este oarecum neobișnuit să se îndulcească cafeaua și să se adauge condimente în timpul preparării, dar acest obicei provine dintr-o tradiție îndelungată. Cafeaua din džezva conține în mod natural zaț în băutură, ceea ce nu poate fi pe placul tuturor. De asemenea, este necesară atenție la întregul proces de preparare pentru a evita să dea cafeaua în foc :-) Totuși, oferă și multe avantaje, vedeți mai jos.

De ce džezva | Granulația măcinăturiiInstrucțiuni de preparare | Totul pentru preparare

DE CE SĂ PREPARAȚI CAFEAUA ÎN DŽEZVA?

  • gust diferit față de alte metode de preparare
  • tradiție de preparare
  • džezva se potrivește și ca obiect decorativ în interior sau în bucătărie
  • întreținere ușoară

GRANULAȚIA MĂCINĂTURII: foarte fină

Este ideal să măcinați cafeaua întotdeauna proaspăt chiar înainte de fiecare preparare. Pentru džezva, cafeaua de specialitate se macină foarte fin, până la consistența pudrei, un astfel de grad de măcinare practic nu se poate obține acasă cu o râșniță obișnuită, de aceea se recomandă fie să fie măcinată la magazin (de exemplu la noi). La măcinarea acasă, puteți măcina cafeaua mai grosier și apoi să o zdrobiți într-un mojar, sau puteți achiziționa una dintre puținele râșnițe potrivite precum Lodos Istanbul.

CUM SE PREPARĂ CAFEAUA ÎN DŽEZVA?

Timp total de preparare: până la 3 minute

Cantitatea de cafea: ideal 6 grame / 50 ml, cafeaua din džezva se bea tradițional în cești mai mici, însă se pot face și porții mai mari, depinde doar de preferințele dvs. :-)

Instrucțiuni pentru prepararea cafelei cu ajutorul džezvei

  1. Pentru prepararea cafelei în džezva, este necesar să măcinați boabele de cafea cât mai fin posibil, până la consistența pudrei, sau să cumpărați deja cafea măcinată, de exemplu cafeaua Efendi din Turcia.
  2. Pentru a obține adevărata cafea turcească, cu gust dulce și condimentat, așezați džezva pe sursa de căldură, adăugați cca 20 ml de apă, zahăr și condimente (de exemplu cardamom).
  3. Așteptați până când apa cu zahăr începe să fiarbă și se formează caramelul. Pentru o ceașcă de cafea, de obicei se folosesc două lingurițe de cafea și o linguriță de zahăr. Puteți omite acest pas și să preparați în džezva doar cafeaua simplă.
  4. Adăugați cafeaua și completați restul de apă până la două treimi din capacitatea džezvei.
  5. Așteptați, până când cafeaua începe să fiarbă și spuma ajunge la marginea džezvei. Apoi îndepărtați džezva de pe sursa de căldură și adăugați o cantitate mică de spumă în cești.
  6. Se readuce cafeaua la fierbere și se repetă încă de două ori același procedeu. Astfel, cafeaua a fost adusă la fierbere de 3 ori.
  7. Luați džezva deoparte și lăsați-o timp de 30 de secunde pentru ca zațul să se așeze. Puteți roti ușor džezva pentru ca restul de cafea să se scurgă de pe pereți.
  8. Turnați cafeaua în cești.

Dominik Škoda
Autorul articolului: Ing. Dominik Škoda
Proprietar și director al companiei GourmetKava s.r.o., care administrează de 15 ani un magazin online cu cafea proaspăt prăjită și accesorii pentru metode alternative de preparare a cafelei. Deține prestigioasa certificare Barista Skill Foundation de la The Specialty Coffee Association. De asemenea, un iubitor al naturii, al meșteritului și al muzicii.

DORIȚI SĂ CUMPĂRAȚI O DŽEZVA?

Produse similare

Džezva Kaffia 250 ml (tradiční turecká) Džezva Kaffia 250 ml (tradiční turecká) 2
In stoc
Cafea turcească

Kaffia L (tradițional turcesc)

O jazzva decupru făcută manual direct din zona rurală din Turcia. Jeezva este ciocănită prin metoda artizanală tradițională.Volum: 220-250ml (realizat manual, dimensiunea poate varia ușor de la o piesă la alta)
In stoc
78,90 lei
Džezva Kaffia 200 ml (tradiční turecká) Džezva Kaffia 200 ml (tradiční turecká) 2
Stoc epuizat
Cafea turcească

Kaffia M (tradițional turcesc)

O jazzva decupru făcută manual direct din zona rurală din Turcia. Jeezva este ciocănită prin metoda artizanală tradițională.Volum: 180-200ml (realizat manual, dimensiunea poate varia ușor de la o piesă la alta)
Epuizat
67,90 lei
Džezva Kaffia 150 ml (tradiční turecká) Džezva Kaffia 150 ml (tradiční turecká) 2
Stoc epuizat
Cafea turcească

Kaffia S (tradițional turcesc)

O jazzva decupru făcută manual direct din zona rurală din Turcia. Jeezva este ciocănită prin metoda artizanală tradițională.Volum: 140-160ml (realizat manual, dimensiunea poate varia ușor de la o piesă la alta)
Epuizat
60,90 lei
Džezva Kaffia 290 ml (tradiční turecká) Džezva Kaffia 290 ml (tradiční turecká) 2
In stoc
Cafea turcească

Kaffia XL (tradițional turcesc)

O jazzva decupru făcută manual direct din zona rurală din Turcia. Jeezva este ciocănită prin metoda artizanală tradițională.Volum: 280-300 ml (realizat manual, dimensiunea poate varia ușor de la o piesă la alta)
In stoc
89,90 lei
Turecký balíček
  • -3%
  • Pachet
In stoc
!! Cadouri !!!

Pachet turcesc

Cafea turcească proaspăt măcinată Efendi 250g de primă clasă și un cezve L (220-250ml) lucrat manual pentru prepararea tradițională și autentică a unei cafele turcești excelente.
In stoc
123,90 lei 126,53 lei
Vezi articolele autorului
Dominik Škoda

Proprietar și director al companiei GourmetKava s.r.o., care operează de 11 ani un magazin online cu cafea proaspăt prăjită și accesorii pentru prepararea alternativă a cafelei. Deținător al prestigiosului certificat Barista Skill Foundation de la The Specialty Coffee Association. De asemenea, iubitor de natură, bricolaj și muzică.