- Dominik Škoda
- 6566 vizualizări
Dacă vreun filtror de cafea cu filtru are cu adevărat stil și un design frumos, acesta este, fără îndoială, Chemex. O invenție care a văzut lumina zilei în SUA încă din 1940. Inventatorul său, la origine chimistul și medicul Peter Schlumbohm, se afla deja în prestigioasa colecție MOMA Modern Design Collection după numai trei ani pe piață.
Însuși autorul spune: "Chiar și cel mai mare cuptor poate face o cafea excelentă cu Chemex." Dacă și tu vrei să faci cafea foarte bună cu Chemex, citește mai departe.
Oricare ar fi dimensiunea de Chemex pe care o alegeți (oferim toate dimensiunile, pentru 3, 6, 8 și 10 cești), vă recomandăm să folosiți filtrele originale pliate Chemex din hârtie, care sunt disponibile și în magazinul nostru e-shop.

Vrei să-ți cumperi un Chemex? Verificați E-SHOP-ul nostru.
Beneficii ale preparării cafelei în CHEMEX
Grasime de măcinare: macină mediu grosier, puțin mai grosier decât la picurare
În mod normal, măcinați întotdeauna cafeaua (recomandăm o selecție) proaspătă, chiar înainte de fiecare preparare. La Chemex, cafeaua este măcinată destul de grosier și ușor mai grosier decât la picurare, adică aproximativ de consistența zahărului granulat.
CUM PREPARĂM CHEMEX?
✔ Timp total de preparare: aprox. 4 minute
✔ Cantitatea de cafea: ideal 36 grame / 600ml
Cum se face cafeaua folosind Chemex
- Pregătiți boabele de cafea, de exemplu 36 grame și 600 ml de apă filtrată la o temperatură de 93-95°C, vom avea nevoie și de un cronometru pentru a măsura timpul. Timp total de pregătire - 3-4 min.
- Măcinați boabele puțin mai grosier decât în picurător - până la un grad 7 pe o scară imaginară de zece părți (mediu grosier).
- Inserați un filtru Chemex în partea superioară a recipientului și clătiți-l cu apă caldă. De asemenea, clătiți recipientul, care va încălzi și nu va răci cafeaua. Această apă este apoi turnată din recipient.
- Versați cafeaua în filtru și îndoiți ușor recipientul - acest lucru va răspândi bine cafeaua.
- Apoi se infuzează în aproximativ 50 ml de apă fierbinte. Cafeaua începe să elibereze dioxid de carbon, ceea ce împiedică o extracție corectă. Porniți cronometrul.
- După 30 de secunde, turnați încet apa în mișcări circulare, cât mai constant posibil pe tot parcursul. Ulciorul cu gât îngust Hario Buono este perfect pentru acest scop.
- Cafeaua Chemex este gata și poate fi servită. Timp de extracție ar trebui să fie în jur de 4 min. Dacă timpul de picurare a fost mai rapid de 3 minute, setați mașina de măcinat la o măcinare mai fină pentru data viitoare.
TIP: Întotdeauna depinde cel mai mult de propriul gust, desigur. Dacă vi se pare că cafeaua are un corp slab, încercați să măcinați puțin mai fin data viitoare și reduceți raportul dintre cafea și apă. Dacă, pe de altă parte, cafeaua vi se pare prea amară, măcinați-o puțin mai grosier data viitoare și măriți raportul dintre cafea și apă. Încercați să păstrați aceeași temperatură a apei și timpii de extracție.