Prepararea cafelei ristretto

Faptul că cafeaua încurajează gândirea creativă este evidențiat de numeroasele tipuri de băuturi de cafea disponibile în cafenelele din întreaga lume astăzi. Fiecare dintre ele are propria poveste, propria persoană, propria idee...

Care este povestea ristretto-ului?

Știm că este una dintre cele mai tinere dintre băuturile de cafea. Boom-ul ristretto a venit în anii 1980. Și poate că are ceva de-a face cu felul în care vremurile în general au început să se accelereze. Cine nu și-ar dori o cafea care să fie atât rapid preparată, cât și rapid băută?

În ceea ce privește omul care și-a legat numele de ristretto, David Schomer este cel mai des menționat. La vremea respectivă, acesta deținea o cafenea numită Espresso Vivace în Seattle, SUA. După cum susținea el și preferatul său, cafeaua ar trebui să fie groasă ca mierea și să încapă într-o singură înghițitură. 

El putea doar realiza acest lucru modificând clasicul espresso. Astfel, ristretto păstrează doza originală de cafea, dar apa a dispărut. Și, în mod paradoxal, cofeina. 

Unde a dispărut cofeina din ristretto?

Majoritatea oamenilor cred că, dacă un lot de cafea este folosit în mai puțină apă, băutura rezultată trebuie să conțină inevitabil mai multă cofeină. La urma urmei, este mai concentrată! Și va avea și un gust asemănător. Dar aroma bogată a ristretto-ului provine în principal din concentrația mai mare de uleiuri esențiale.

Dar aroma bogată a ristretto-ului provine în principal din concentrația mai mare de uleiuri esențiale.

Conținutul de cofeină este mai mic în comparație cu cel al espresso. Cantitatea depinde de metoda de măcinare și de tipul de cafea, dar, din cauza preparării mai rapide, cofeina pur și simplu nu are timp să fie eliberată în cantități adecvate în cafeaua rezultată. 

Ristretto nu te va ierta

...cel puțin atunci când vine vorba de selecția cafelei. Din cauza modului în care este preparată, nu există absolut nicio șansă să puteți masca vreun defect de aromă sau gust. 

În ceea ce privește grosimea măcinării, experții spun că cafeaua ar trebui să fie măcinată mai fin.

În mod normal, nu ar trebui să folosiți apă clorurată pentru prepararea cafelei, deoarece aceasta va interfera semnificativ cu gustul băuturii rezultate. 

Și când vine vorba de gradul de prăjire, cei din nordul Italiei vor recomanda în mod clar o prăjire medie, în timp ce cei din sud vor vota pentru o prăjire închisă, care păstrează bine aroma de ciocolată. Veți vedea singuri spre care înclinați.

Care este diferența dintre espresso și ristretto

Pentru a vă face o imagine clară, v-am pregătit un tabel.

Espresso

Ristretto

Ristretto

O doză de cafea

8-12 g

8-12 g

Cantitatea de apă

30 ml

15-20 ml

Timp de preparare

25-30 de secunde

15-17 secunde

Doza de cafeină

50-70 mg

25-30 mg

Așa că oricine dorește o cafea mică și aromată, dar se teme de cofeina excesivă, este un consumator ideal de ristretto.

Nu căutați o lingură și zahăr într-un ristretto

Dacă comandați un ristretto la o cafenea și primiți o ceașcă mică de cafea fără linguriță sau zahăr, nu este din cauză că servitorul a uitat ceva. Aceasta se datorează faptului că această cafea se bea neîndulcită și fără a fi amestecată și, potrivit experților, numai după masă. Și ideal ar fi să beți apă plată înainte, astfel încât să vă puteți bucura din plin de gustul espresso ristretto.

Produse similare

Amestec Espresso Pura Vida, cafea boabe Amestec Espresso Pura Vida, cafea boabe 2
In stoc
Cafeaua noastră Gourmet

Amestec Espresso Pura Vida, cafea boabe

Un amestec unic de 5 tipuri de Arabica din America Centrală și de Sud, completat cu robusta de calitate , pentru un espresso plin de aromă, putere și cremă de calitate.
In stoc
37,90 lei
Brazilia Fazenda Rainforest, cafea boabe arabica Brazilia Fazenda Rainforest, cafea boabe arabica 2
In stoc
Cafeaua noastră Gourmet

Brazilia Fazenda Rainforest, cafea boabe arabica

Aciditatea extrem de scăzută și gustul de ciocolată sunt combinate în cafeaua Brazilia Fazenda Rainforest, prin achiziționarea căreia susțineți ideea unui mod ecologic și prietenos din punct de vedere social de a cultiva cafeaua .
In stoc
44,90 lei
Etiopia Sidamo, cafea arabica boabe Etiopia Sidamo, cafea arabica boabe 2
In stoc
Cafeaua noastră Gourmet

Etiopia Sidamo, cafea arabica boabe

Etiopia a dat numele cafelei după provincia etiopiană Kaffa, așa că nu este surprinzător că una dintre cele mai bune cafele din lume este cultivată tocmai acolo.
In stoc
49,90 lei
Vezi articolele autorului
Dominik Škoda

Proprietar și director al companiei GourmetKava s.r.o., care operează de 11 ani un magazin online cu cafea proaspăt prăjită și accesorii pentru prepararea alternativă a cafelei. Deținător al prestigiosului certificat Barista Skill Foundation de la The Specialty Coffee Association. De asemenea, iubitor de natură, bricolaj și muzică.

Comentarii (0)

Nu există comentarii în acest moment

🎄 Din păcate, nu mai putem livra coletul până la Crăciun. Magazinul online continuă să expedieze comenzi în fiecare zi ➡️ Mai multe informații