Pentru ca site-ul nostru să funcționeze corect (setări de confidențialitate)

Consimțământul ne permite să lucrăm la îmbunătățirea întregului site, astfel încât să nu mai trebuiască să vă conectați în permanență, căutările să funcționeze corect, iar personalizarea înseamnă că nu primiți reclame despre lucruri care nu vă interesează și pe care nu le-ați mai văzut niciodată. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a procesa modulele cookie. 

Făcând clic pe "Sunt de acord", sunteți de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor de analiză și publicitate ale unor terțe părți.

Datele dvs. vor fi tratate cu respect. Puteți să vă retrageți sau să vă modificați consimțământul în orice moment. Vă mulțumim!

Accept Administreaza preferintele
Acceptați cookie-urile selectate

Fapte despre cafea pe care probabil nu le știai! Cât de mult cofeină este în espresso? Cafeaua te poate ucide? Și cum poate fi folosită cafeaua în transporturi? Aflați toate acestea și multe altele în acest articol.

1) Cafeaua este de fapt un fruct!

Cafeaua este un arbore fructifer al cărui fruct este o drupă. Așadar, boabele de cafea sunt de fapt sâmburii cireșelor de cafea. Fructul în sine este comestibil, iar atunci când este uscat este folosit în unele țări pentru a face un ceai numit cascara.

Știați că, de fapt, când savurați o cafea cu lapte, beți fructe?

2) Hawaii este singurul stat american în care se cultivă cafea în scop comercial.

Cafeaua tinde să crească mai bine în climatele ecuatoriale, așa că poate fi cultivată în Statele Unite. Hawaii are un climat optim pentru recoltarea fasolei Java.

Hawaii este cunoscută pentru cafeaua Kona, care este larg exportată și populară în întreaga lume. Își ia numele de la zona în care se află centura de plantații. 

3) În Turcia, dacă un soț nu-și onora soția cu cafea, era motiv de divorț.

Credeți și dumneavoastră că lipsa boabelor de cafea vă poate dezbina? În Turcia, băutul cafelei este un aspect cultural atât de important, încât în Constantinopol, în secolul al XVI-lea, a fost promulgată o lege care permitea femeilor să divorțeze dacă soții lor nu le ofereau suficientă cafea. 

Această lege nu mai este în vigoare, desigur, dar arată rolul pe care îl joacă cafeaua în cultură și în familie. Așa că ar fi bine să te asiguri că ai acasă suficiente rezerve de cafea pentru a nu suferi consecințele! 

4) În ciuda a ceea ce cred cei mai mulți oameni, consumând espresso nu ingerați mai multă cofeină.

O ceașcă de espresso, de aproximativ 30 ml, conține 63 mg de cofeină, potrivit Departamentului american al Agriculturii. Aceeași cantitate de cafea cu filtru are 12-16 mg. Din punct de vedere tehnic, espresso este mai "cofeinizat". Cu toate acestea, cafeaua picurată nu este niciodată consumată în cantități atât de mici, așa că, în cele din urmă, puteți consuma mult mai multă cofeină doar dacă beți cafea filtrată, ceea ce înseamnă adesea până la 95-128 mg de cofeină. Așadar, dacă doriți să vă limitați aportul zilnic de cofeină, espresso este soluția ideală. Dar numai dacă vă limitați la o ceașcă pe zi. 

5) Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume, urmată de Vietnam și Columbia.

Coffee BeansDe fapt, în 2011, Brazilia a produs aproape de două ori mai multă cafea decât Vietnamul și Columbia la un loc și o treime din cafeaua produsă la nivel mondial. Aceste cifre nu s-au schimbat aproape deloc în ultimii 150 de ani!

Brazilia este, de asemenea, una dintre puținele țări din lume în care se cultivă atât Arabica, cât și Robusta. Cafeaua selectivă este foarte importantă pentru economia braziliană și reprezintă un export major.

6) Aproximativ 100 de cești de cafea reprezintă o doză letală de cofeină.

Beți 100 de cești de cafea? De neimaginat. Dar aceasta este aproximativ doza letală estimată de cafea, având în vedere conținutul de cofeină al unui singur espresso. Dar simptomele unui supradozaj de cofeină - nervozitate, distragere a atenției, mâini tremurânde - se pot instala după doar câteva cești.

Cele mai multe cazuri de supradozaj de cafea, însă, nu provin din consumul regulat de cafea, ci mai degrabă din metode alternative de "consum", cum ar fi clismele de cafea. Cantitățile extreme de cofeină din organism pot duce la atacuri de cord sau convulsii.

7) Există două tipuri de cafea, Arabica și Robusta.

Arome diferite și conținut diferit de cofeină. Boabele Arabica sunt cele mai populare în întreaga lume. Până la 70% din cafeaua consumată pe pământ este Arabica.

Robusta crește într-o varietate de climate, în mare parte în Africa și Indonezia. Deși cei mai mulți oameni preferă gustul cafelei Arabica, Robusta are și ea fanii săi, mai ales pentru că are de două ori mai multă cofeină decât Arabica!

8) "Americano" datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când soldații americani din Italia își diluau espresso-ul cu apă pentru că era prea tare.

Pentru prepararea Americano folosiți o ceașcă mare de cappuccino, 30 ml de espresso se completează cu apă într-un raport de aproximativ 1:5. Băutura rezultată este mult mai puțin intensă și mai plăcută pentru mulți. Ca în cazul majorității băuturilor, există variații. De exemplu, puteți folosi o cantitate mai mică de apă sau puteți prepara espresso într-o ceașcă care conține deja apă fierbinte. Această cafea se numește "long black" și are o cantitate mai mică de cremă.

9) New York-ul bea de aproximativ 7 ori mai multă cafea decât restul lumii. 

De aceea, probabil, este orașul care nu doarme niciodată! Motivul cel mai probabil este că este unul dintre cele mai nepopulate orașe. Într-adevăr, există cafenele la fiecare colț de stradă, iar cafeaua este deja o parte esențială a culturii americane.

10) Prima cameră web a fost folosită pentru a supraveghea un ibric de cafea la Universitatea Cambridge.

Așa că te enervezi când te duci să îți reumpli cafeaua și constați că ibricul din aparatul de cafea este gol? Pentru a preveni această dezamăgire, cercetătorii de la departamentul de informatică al universității au inventat o cameră care a realizat o fotografie în direct a cafetierei. Camera a fost operațională din 1991 până în 2001. În anii 1990, când internetul a început să permită afișarea de fotografii și videoclipuri, cafetiera a fost transmisă online. 

Imaginați-vă o cameră îndreptată spre un ibric de cafea gol pe care toată lumea îl poate vedea de pe calculatoarele lor, dar nimeni nu vrea să se ridice pentru a face cafea proaspătă.

11) Cafeaua este o marfă importantă.

De fapt, cafeaua este a doua cea mai tranzacționată marfă din lume, după petrol. Dar, fără îndoială, este unul dintre cele mai populare.

Consumul de cafea este benefic pentru țările în curs de dezvoltare, deoarece 90% din cafea este cultivată în aceste țări, în timp ce cea mai mare parte a cafelei este consumată în țările dezvoltate. Concluzia este că comerțul cu cafea aleasă aduce bani în țările sărace.

12) Cele mai populare două băuturi de pe Pământ, apa și cafeaua.

Nu este chiar surprinzător când te gândești la asta. Cafeaua este prima băutură pe care mulți oameni o beau dimineața în întreaga lume. Cafeaua a devenit un element de bază al unui număr mare de culturi din întreaga lume în timpurile moderne, dintr-o varietate de motive.

Cafeaua este o parte importantă a economiei mondiale, așa că a fost alarmant când a fost etichetată ca fiind ceva rău. Din fericire, acest lucru s-a schimbat, iar cercetările au arătat că cafeaua este sănătoasă și că oamenii din întreaga lume se pot răsfăța cu ea zilnic.

13) Cuvântul cafea provine din arabul qahwah, care era inițial un termen pentru vin.

Termenul qahwah se referea la o băutură neagră, care era doar vin roșu. Termenul ușor diferit de qahwah însemna atunci băutura "care reduce pofta de mâncare". În spatele acestor termeni se află originea cuvântului cafea, care este similar în toate limbile lumii. O altă legendă spune că acest cuvânt provine de la numele regiunii Caffa din Etiopia, unde a început să fie cultivată cafeaua. 

14) Cafeaua poate înlocui combustibilii fosili.

Fabele de cafea sunt inflamabile, iar oamenii de știință cred că ar putea înlocui combustibilii fosili ca una dintre principalele noastre surse de energie și combustibil.

În 2011, inginerii britanici au creat o mașină care funcționează cu boabe de cafea, doborând recordul pentru cea mai rapidă mașină care funcționează cu acest combustibil ecologic. Într-o zi, cafeaua ar putea să nu ne "alimenteze" doar pe noi, ci și mașinile noastre.

15) Cafeaua a fost inițial un aliment, nu o băutură.

Primile triburi africane au consumat cafea, dar nu au transformat-o în băutura delicioasă pe care o cunoaștem astăzi. Aceștia au combinat boabele de cafea cu grăsime pentru a crea o minge energetică care era mestecată și care furniza cofeină organismului.

Bine, bilele energetice grase nu arată la fel de gustoase ca o ceașcă de espresso cu gheață, dar este o modalitate bună de a obține energie rapid. Ce părere aveți? Ar exista o cerere pentru astfel de bile în lume sau aici?

16) Persoanele care beau o cantitate rezonabilă de cafea au mai puține șanse de a dezvolta boala Alzheimer sau demență.

Un studiu din 2009 confirmă toate acestea. O cantitate rezonabilă este definită în studiu ca fiind între trei și cinci căni pe zi.

Un alt beneficiu al cafelei pentru sănătate este atunci când beți o ceașcă înainte de o performanță atletică sau de un antrenament. Aveți mai multă energie și mușchii dumneavoastră lucrează mai bine. Acesta este și motivul pentru care cofeina este inclusă într-un număr mare de suplimente alimentare pentru sportivi. 

17) Conform legendei, cafeaua a fost descoperită de un cioban etiopian ale cărui capre mâncau fructele acestui arbust.

Cafeaua Caffa este cultivată în regiunea Caffa din Etiopia de sute de ani. Conform legendei, acolo un păstor local de capre a observat că animalele sale erau mai active după ce mâncau planta, descoperind astfel efectele benefice ale plantei de cafea. Nu știm care este adevărul, dar suntem recunoscători pentru descoperirea cafelei! 

Dacă doriți să aflați mai multe despre cafea, avem un articol despre prăjirea cafelei.