Pentru ca site-ul nostru să funcționeze corect (setări de confidențialitate)

Consimțământul ne permite să lucrăm la îmbunătățirea întregului site, astfel încât să nu mai trebuiască să vă conectați în permanență, căutările să funcționeze corect, iar personalizarea înseamnă că nu primiți reclame despre lucruri care nu vă interesează și pe care nu le-ați mai văzut niciodată. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a procesa modulele cookie. 

Făcând clic pe "Sunt de acord", sunteți de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor de analiză și publicitate ale unor terțe părți.

Datele dvs. vor fi tratate cu respect. Puteți să vă retrageți sau să vă modificați consimțământul în orice moment. Vă mulțumim!

Accept Administreaza preferintele
Acceptați cookie-urile selectate

La fel ca multe alte produse, puteți cumpăra cafea selectă și în așa-numita calitate organică. Întrebarea este, bineînțeles, dacă beneficiile pentru consumator și pentru planetă merită banii.

Ce vă poate oferi cafeaua organică?

De parcă nu ar fi fost de ajuns să aleagă între soiuri, mărci și prăjitori, consumatorii de cafea se confruntă cu întrebarea dacă să aleagă cafea convențională (cultivată în mod convențional) sau cafeaua organică care îndeplinește cerințele așa-numitei calități organice. Decizia corectă poate fi luată pe baza presupunerii că aveți suficiente informații.

Pentru că cafeaua este o marfă foarte căutată, mai mult de nouă miliarde de kilograme de cafea sunt cultivate anual pentru a satisface cererea globală.

Cum diferă condițiile de cultivare a cafelei convenționale față de cea ecologică?

Pentru cultivarea convențională, se folosesc de obicei soiuri care preferă lumina directă a soarelui. Acestea cresc în câmpuri mari (adesea în zone în care pădurile au fost defrișate), unde nu se poate conta pe o apărare naturală suficientă împotriva dăunătorilor (păsări sau șopârle care vânează insecte etc.) și a bolilor, ceea ce impune utilizarea protecției chimice (insecticide, pesticide, erbicide). Pentru a crește randamentul, astfel de câmpuri sunt fertilizate cu îngrășăminte artificiale.

În schimb, cafeaua ecologică provine, de obicei, din soiuri care cresc la umbra unor copaci care nu trebuie tăiați pentru ele. Desigur, recoltarea nu este la fel de rapidă și convenabilă, astfel încât cultivatorul nu poate conta pe randamente atât de mari. De asemenea, pentru a menține calitatea ecologică, nu este posibilă utilizarea îngrășămintelor sintetice sau tratarea cafelei cu spray-uri chimice. Cultivarea unei astfel de cafele este mai solicitantă, iar produsul final este, în mod logic, mai scump.

Merită să investești mai mulți bani în cafea organică?

Orice cum are cafeaua BIO un avantaj? În primul rând, cafeaua organică conține mai mulți antioxidanți valoroși. Într-un studiu, s-a demonstrat că cafeaua organică este mai bună decât cafeaua convențională în ceea ce privește conținutul de antioxidanți și activitatea antioxidantă. Cu toate acestea, există întotdeauna și alți factori care trebuie luați în considerare, cum ar fi procesul de prăjire și modul în care este preparată cafeaua.

Un fapt cu totul non-neglijabil, totuși, este că cumpărarea de cafea organică este bună pentru mediu.

Cumpărarea de cafea organică este bună pentru mediu.

Resurse:

Barstow, Cynthia. Ghidul eco-alimentelor: Ceea ce este bun pentru Pământ este bun pentru tine. Gabriola, B.C.: New Society, 2002

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222172/