Pentru ca site-ul nostru să funcționeze corect (setări de confidențialitate)

Consimțământul ne permite să lucrăm la îmbunătățirea întregului site, astfel încât să nu mai trebuiască să vă conectați în permanență, căutările să funcționeze corect, iar personalizarea înseamnă că nu primiți reclame despre lucruri care nu vă interesează și pe care nu le-ați mai văzut niciodată. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a procesa modulele cookie. 

Făcând clic pe "Sunt de acord", sunteți de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor de analiză și publicitate ale unor terțe părți.

Datele dvs. vor fi tratate cu respect. Puteți să vă retrageți sau să vă modificați consimțământul în orice moment. Vă mulțumim!

Accept Administreaza preferintele
Acceptați cookie-urile selectate

Acest articol își propune să clarifice problema de bază a cafetierelor espresso și a modului în care acestea funcționează, având în vedere că există o mulțime de mituri și confuzii în acest domeniu. Piața de astăzi este inundată de multe aparate de cafea espresso.

Se difuzează reclame despre cum puteți face cafea acasă ca într-o cafenea italiană, producătorii întrecându-se să vadă ce poate face aparatul în sine. De asemenea, au în comun faptul că sunt vândute în principal în magazinele de electronice de larg consum, fie că sunt în mall-uri sau în marile magazine electronice, unde poți cumpăra mâncare pentru câini, detergent de rufe și cel mai bun aparat de cafea garantat, toate într-un singur loc.

Din păcate, nu este chiar unde veți găsi o mașină de espresso adevărată. Cum așa? Și cum alegi un aparat de cafea?

Ce este cafeaua espresso?

Trebuie să începem prin a defini ce este espresso. Espresso este o băutură de aproximativ 7-8g de cafea cu un volum de aproximativ 25ml, creată prin curgerea apei sub presiune prin pârghia unei mașini de cafea pentru aproximativ 30 de secunde. Acest lucru este foarte important, orice altceva nu este espresso. Din nefericire, 90% dintre aparatele de cafea de pe piață nu pot face acest lucru, astfel încât cafeaua dumneavoastră nu va avea niciodată gustul unei cafenele adevărate. Dintre acești parametri, dimensiunea cupei și timpul de extracție sunt deosebit de importante.

1. Dimensiunea ceștii de espresso

Da, o ceașcă de espresso adecvată este de fapt o ceașcă mică de cafea, dar ce se întâmplă dacă vă place una mare? Cum o fac într-o cafenea bună? Ei nu fac cafeaua trecând 150-200 ml de apă prin pârghia de cafea, ci fac aproximativ 25 ml de espresso și completează restul cu apă fierbinte. Diferența de gust va fi uriașă. Și acum să revenim la aparatele de cafea pentru consumatori. Acestea vor face cafeaua mai mare (cum ar fi o cafea americană) doar prin simpla trecere a câtorva litri de apă prin cafea, după cum alegeți, și gata.

Cafeinele de consum fac cafeaua de volum mai mare prost. Rău, în principal pentru că nu numai că gustul rezultat va fi prost, dar procesul lung de extracție va extrage și substanțe din cafeaua proaspătă (recomandăm să selectați) care pot provoca aciditate gastrică. Pur și simplu substanțe pe care nu le doriți în cafea, motiv pentru care ar trebui să urmați întotdeauna rețete corecte de preparare a cafelei.

2. Timpul de extracție a cafelei în funcție de mărimea ceștii

Așa că știm că timpul ar trebui să fie de 30 de secunde, dar cum se întâmplă acest lucru? Mulți oameni ar putea presupune că există un fel de cronometru în aparatul de cafea și că acesta se oprește pur și simplu după 30 de secunde și că distribuie doar 25 ml de cafea în cele 30 de secunde. Espresso este un instrument mult mai simplu. Apa iese din aparat sub presiune, cafeaua măcinată opune rezistență și cafeaua curge.

Ceaiul se scurge.

3. Grosimea măcinării și cantitatea de cafea din pârghia mașinii de espresso

Este grosimea măcinării și cantitatea de cafea măcinată din pârghie care va produce un volum de cafea în timp. Nu există nicio modalitate de a calcula acest lucru, trebuie doar să încercați să găsiți grosimea corectă de măcinare prin câteva experimente. Este un proces foarte sensibil, în care joacă un rol important sutimi de gram și diferențe foarte mici în măcinare. De exemplu, pe o scală de 1-40 pe un polizor, chiar și 8 ml de băutură pot face o diferență de 1 grad, deci sunt necesare polizoare foarte precise și sensibile, adică profesionale.

4. De ce nu pot face acest lucru aparatele de cafea obișnuite? 

Nu este atât de ușor. Până acum, probabil că este clar pentru toată lumea că principiul de funcționare a mașinilor de cafea obișnuite (adică apeși un buton și iese un anumit volum de cafea) nu poate fi făcut să producă un espresso corect. Acest lucru se datorează faptului că este un proces de încercare și eroare, iar mașina ar trebui să facă mai multe băuturi de una singură înainte de a se calibra. Și nu așa funcționează aparatele de cafea din magazinele obișnuite. 

Mașinile de espresso de consum nu lucrează cu un parametru de timp și de grosime, ci iau în considerare doar volumul și gravitația. De asemenea, acestea sunt adaptate pentru a transforma orice cafea măcinată într-o băutură de cafea. Pentru ca acest lucru să se întâmple, nu cafeaua și măcinarea grosieră a cafelei opun rezistență, ci bolurile în sine în pârghia aparatului de cafea, astfel încât consumatorul poate pune cafea măcinată grosier în pârghie, aceasta va curge cumva.

Cafeaua este apoasă, fără gust și fără corp, dar se creează o băutură de cafea. Dar nu poate avea niciodată gustul unei cafele de la o cafenea bună. 

5. De ce espresso necesită o râșniță de cafea de calitate?

Din tot ceea ce am subliniat mai sus, este clar că totul se referă la măcinarea cafelei. Dar cât de bună trebuie să fie o râșniță de cafea? Din păcate, nu sunt multe compromisuri de făcut aici, deși suntem siguri că mulți dintre voi vor încerca. Înțelegem. De multe ori trebuie să treceți prin acest proces. Moara este scumpă, vrei să încerci altfel, dar după un timp constați că este o pierdere de timp și cumperi o mașină de tocat de calitate.Trebuie să aveți un macinator cu o setare de grosime suficient de precisă, adică cel puțin 40 de trepte între grosimea de pe

Frenchpress și Jazz, aici bazându-mă pe experiența personală cu Baratza Sette 270, unde 40 de trepte este de bază. Pentru a vă da o idee, dacă am același volum de ceașcă și aceeași cantitate de cafea, atunci o diferență de 1 grad în măcinare va avea ca rezultat un volum de cafea cu aproximativ 5 ml mai mare, adică 20% din volumul ceștii. Este destul de mult. Și poate părea că 40 de grade este mult. Așadar, o mașină de măcinat espresso de calitate ar trebui să aibă și mai multă sensibilitate, adică mai multe grade de măcinare. 

Aici vă recomandăm măcinătoarele Rancilio Rocky, Eureka Mignon, Baratza Sette 270, Baratza Sette 270W. Baratza Sette AP este cam la limită, iar Baratza Encore este mai degrabă nepotrivită pentru o utilizare serioasă, deși poate servi unui scop. Practic, nu prea ai de unde alege în ceea ce privește polizoarele de mână, setarea grosimii are puține trepte, deci nu sunt suficient de precise în această privință, poate că Porlex ar merge să le folosești în anumite circumstanțe.

6. Aveți nevoie de o mașină de espresso adevărată sau de fapt de una diferită?

Aceasta este o întrebare bună, cum să alegi un aparat de cafea? Dacă sunteți în căutarea unui aparat de cafea care să vă facă ceașca de cafea cât mai ușor posibil fără dumneavoastră, nu cumpărați un aparat de cafea cu pârghie reală. Un aparat de cafea espresso de calitate vă va deschide o lume nouă de cafea și arome, dar este o meserie, este nevoie de pasiune și de un pic de sacrificiu pentru a configura și regla aparatul. Nimic nu este gratuit aici, aceasta este regula de bază a espresso-ului, nimic nu se întâmplă de la sine, totul este în mâinile tale, mașina doar împinge apa prin pârghie.

Dacă doriți un aparat de cafea automat și totuși vă place mai multă cafea decât un espresso mic, aparat de cafea cu filtru este o alegere excelentă pentru dumneavoastră. Aceste aparate de cafea funcționează complet automat, turnați apă, puneți un filtru de hârtie cu cafea măcinată, porniți-l și într-o clipă cafeaua este gata. Pregătirea cafelei este instantanee, întregul proces nu durează mai mult de câteva minute. Pur și simplu nu știi cum să o faci?

7. Cafeaua filtrată ca alternativă la espresso?

Cafeaua filtrată are avantaje enorme prin faptul că are un volum natural mai mare, adică în comparație cu aparatele de cafea din comerț, unde 150ml de cafea apoasă curge sub presiune. De aceea, aparatele de cafea espresso de consum nu sunt recomandate, dar dacă totuși vă doriți un aparat de cafea automat, un articol frumos despre cum să alegeți cel mai bun aparat de cafea poate fi găsit la acest link. Cu cafeaua filtrată se creează o băutură delicioasă, bogată în arome.

Un alt avantaj al aparatelor de cafea cu filtru este toleranța lor la grosimea măcinării. Orice mașină de măcinat va fi bună pentru cafeaua cu filtru. Pentru uz casnic, vă recomandăm combinația dintre aparatul de cafea Moccamaster unic și râșnița Wilfa, întreaga combinație vă va costa aproximativ 8 800 CZK și va produce o cafea cu filtru de primă clasă. Nu există ceva mai bun, de fapt, un aparat de espresso bun la 8.000 de coroane este imposibil de găsit, cele de calitate costă zeci de mii de coroane.