Pentru ca site-ul nostru să funcționeze corect (setări de confidențialitate)

Consimțământul ne permite să lucrăm la îmbunătățirea întregului site, astfel încât să nu mai trebuiască să vă conectați în permanență, căutările să funcționeze corect, iar personalizarea înseamnă că nu primiți reclame despre lucruri care nu vă interesează și pe care nu le-ați mai văzut niciodată. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a procesa modulele cookie. 

Făcând clic pe "Sunt de acord", sunteți de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor de analiză și publicitate ale unor terțe părți.

Datele dvs. vor fi tratate cu respect. Puteți să vă retrageți sau să vă modificați consimțământul în orice moment. Vă mulțumim!

Accept Administreaza preferintele
Acceptați cookie-urile selectate

Diabeticii sunt obligați să respecte o serie de reguli alimentare. Include și consumul de cafea? Haideți să vedem împreună cum o băutură populară poate afecta un diagnostic numit diabet.

Cafea și zahărul COOPERATIVE SAU ANTIINFLAMATORII?

În Republica Cehă există aproape un milion de diabetici. În același timp, statisticile indică faptul că mai mult de jumătate din populația noastră bea două sau mai multe cești de cafea pe zi. Deși sondajele nu analizează câte persoane se încadrează în aceste două grupuri, cu siguranță nu sunt puține.

Din moment ce însăși natura bolii se bazează pe un metabolism al glucozei și pe o producție de insulină deficitară (este posibil să existe și o rezistență la insulină), se pune întrebarea.

Cum afectează cafeaua nivelul de glucoză și insulină?

Grație unui studiu din 2004, știm că, atunci când pacienților diabetici de tip II li s-au administrat tablete de cofeină înainte de mese, aceștia au înregistrat o creștere semnificativă a nivelului de glucoză după masă. În același timp, au fost monitorizate simptomele rezistenței la insulină.

Astăzi, experții cred că genetica joacă un participare în acest sens. Genele noastre sunt cele care codifică modul în care corpul nostru procesează cofeina și dacă nivelul de zahăr din sânge este afectat în același timp. Persoanele care metabolizează cofeina mai încet au un nivel de zahăr din sânge mai ridicat decât cele ale căror corpuri procesează cofeina într-un ritm mai rapid.

Desigur, o informație relativ crucială este că în studiul original, subiecții au primit tablete de cofeină, adică nu au băut cafea. Iar cafeaua nu este doar o sursă de cofeină, ci oferă și o serie de substanțe valoroase și benefice.

Așa că, deși cafeaua ca sursă de cofeină poate afecta sensibilitatea la insulină, ceea ce, evident, nu este de dorit la diabetici, băutura conține, de asemenea, magneziu, crom și polifenoli - substanțe care îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, deci pot contracara efectele cofeinei în această privință.

Cine se frământă cu întrebările?

Cum poate cafeina să crească nivelul de zahăr din sânge?

Vom fi bucuroși să vă răspundem la această întrebare. Cofeina, ca stimulent puternic, favorizează secreția de adrenalină, care semnalează ficatului să elibereze glucoza stocată. Acesta este principiul din spatele valului de energie pe care îl simțiți după ce beți cafea. Cu toate acestea, faptul că zahărul suplimentar intră în sânge poate fi nedorit pentru un diabetic.

Doze sigure de cofeină pentru diabet?

Nu există recomandări generale. O doză cu care un diabetic se simte bine poate fi riscantă pentru altul. În plus, trebuie să țineți cont de faptul că cofeina nu se găsește doar în cafea, ci este ascunsă și în alte băuturi sau chiar în alimente. Așadar, diabeticii trebuie să fie atenți, atunci când citesc etichetele, nu numai la conținutul de zahăr, ci și la prezența cofeinei.

Atenție la ce adăugați în cafea

Pentru că puțini sunt cei care beau cafeaua doar neagră, fără zahăr și lapte, trebuie să fiți atenți și la aditivii cu care vă aromatizați cafeaua. Pentru diabetici, bineînțeles, îndulcirea cafelei cu zahăr convențional nu este de dorit. Deci, îndulcitorii artificiali ar fi oferiți, dar în cazul sucralozei, de exemplu, s-a vorbit mult în ultimii ani despre faptul că și aceasta poate afecta negativ nivelul de zahăr din sânge. În ceea ce privește laptele, de obicei nu este dăunător în cantități mici, dar nu trebuie să exagerezi.

Prevenția eficientă nu este același lucru cu tratamentul eficient

Grație cercetărilor, știm că consumul regulat de cafea reduce riscul apariției diabetului de tip II. Cu toate acestea, dacă ați fost deja diagnosticat cu diabet, consumul de cafea poate reduce sensibilitatea la insulină, adică capacitatea organismului dumneavoastră de a răspunde la insulină. Iar acesta este deja un efect alarmant la un diabetic.

Există, totuși, pacienți care nu răspund la cafea sau cofeină în acest mod, astfel că nu se poate afirma fără echivoc că diabeticii ar trebui să renunțe la cafea. În schimb, fiecare pacient ar trebui să discute cu medicul său problema consumului băuturii preferate.

Surse:

https://diabetesjournals.org/care/article/27/8/2047/23381/Caffeine-Impairs-Glucose-Metabolism-in-Type-2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29569539/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014832/#:~:text=Ingestie%20de%20acești%20îndulcitori%20artificiali,%20activitate%20datorată%20la%20rezistența%20la%20insulină