Pentru ca site-ul nostru să funcționeze corect (setări de confidențialitate)

Consimțământul ne permite să lucrăm la îmbunătățirea întregului site, astfel încât să nu mai trebuiască să vă conectați în permanență, căutările să funcționeze corect, iar personalizarea înseamnă că nu primiți reclame despre lucruri care nu vă interesează și pe care nu le-ați mai văzut niciodată. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a procesa modulele cookie. 

Făcând clic pe "Sunt de acord", sunteți de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor de analiză și publicitate ale unor terțe părți.

Datele dvs. vor fi tratate cu respect. Puteți să vă retrageți sau să vă modificați consimțământul în orice moment. Vă mulțumim!

Accept Administreaza preferintele
Acceptați cookie-urile selectate

Știm că ficatul este cel mai mare organ intern, că excesul de alcool îi face rău, iar ciulinul de lapte îi face bine. Dar cum se împacă acest centru al proceselor metabolice cu consumul regulat de cafea?

Avem vești bune pentru dumneavoastră...

Potrivit celor mai recente cercetări, băutorii obișnuiți de cafea au mai puține șanse de a dezvolta boli de ficat. Studiul în cauză a implicat un total de 14.208 persoane cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani și a durat enorm de 26 de ani.

Concluzia lor a fost atunci clară - persoanele care beau trei sau mai multe cești de cafea pe zi au un risc cu 21% mai mic de a fi spitalizate cu boli de ficat.

Un efect benefic asupra ficatului nu implică un efect curativ

După cum susțin pe bună dreptate mulți experți, nu puteți însă interpreta rezultatele studiilor ca însemnând că consumul de cafea va ajuta la vindecarea bolilor de ficat. Într-adevăr, nu este un leac miraculos, ci un agent preventiv benefic. Mai mult, efectele benefice ale cafelei nu se limitează la ficat. De asemenea, cafeaua ne poate proteja de anumite boli cardiologice, neurologice sau metabolice. Dar să ne întoarcem la ficat.

Ce ne spun cercetările în legătură cu consumul de cafea?

  • Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul regulat de cafea poate servi și ca măsură de prevenire a cancerului de ficat. Mai mult de o mie de studii au documentat un risc redus de apariție a acestei boli periculoase.

  • Pentru unii pacienți, consumul de cafea s-a dovedit a încetini progresia bolii hepatice.

  • Cafeaua reduce, de asemenea, riscul de fibroză și ciroză hepatică.

  • Aceste efecte benefice au fost demonstrate atât pentru cafeaua de filtru, cât și pentru cafeaua espresso sau instant.

Dar știm că cafeaua este bună pentru ficat. Dar nu trebuie privită ca o terapie pentru a "acoperi" consumul excesiv de alcool sau o dietă nesănătoasă. Mai presus de toate, un ficat care funcționează corect are nevoie de un stil de viață sănătos, de o dietă echilibrată, de o băutură adecvată și de exerciții fizice regulate pentru a menține o greutate corporală optimă. Când adaugi o ceașcă de cafea la amestec, e numai bine.

Surse:

https://assets-global.website-files.com/61278f4a0fe77893a00f1f11/613ded54ee7de444aea87a5a_Expert-Report-Looking-after-the-liver.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/