Cum se leagă cafeaua de tensiunea arterială? Ar putea fi cauza temutei hipertensiuni? Ar trebui ca persoanele care suferă de hipertensiune arterială să renunțe la băutura lor preferată?
Cunoașteți ucigașul tăcut
Potrivit statisticilor, 72% dintre bărbații și 64% dintre femeile cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani din această țară suferă de hipertensiune arterială. Și, potrivit experților, numărul pacienților s-a dublat în ultimii treizeci de ani. Stilul de viață este, fără îndoială, de vină. Stilul de viață precar și excesul de stres creează condițiile ideale pentru dezvoltarea hipertensiunii. De obicei, pacientul nu este conștient de problema sa de sănătate. Nu degeaba se spune că hipertensiunea arterială nu doare, motiv pentru care a căpătat porecla potrivită de "ucigașul tăcut".
Știm despre cafea că ridică tensiunea arterială datorită conținutului de cofeină, ar putea fi consumul regulat de cafea una dintre cauzele hipertensiunii?
Cafeaua, vinovată de hipertensiunea arterială
Cafeina se găsește foarte des pe banca acuzaților în procesele care au ca scop descoperirea cauzei hipertensiunii arteriale. Să lămurim mai întâi faptele:
-
cafeaua crește într-adevăr tensiunea arterială la foarte scurt timp după consum;
-
200-300 mg de cofeină (adică aproximativ un espresso sau două cești de cafea instant sau cafea picurată) pot crește tensiunea arterială sistolică cu 8 mm Hg și tensiunea arterială diastolică cu 6 mm Hg. În practică, acest lucru înseamnă că, dacă aveți o tensiune arterială normală de 120/80, veți ajunge la aproximativ 128/86 după o astfel de doză de cofeină;
-
creșterea presiunii cauzată de consumul de cafea durează maximum trei ore;
-
trebuie subliniat faptul că băutorii obișnuiți de cafea, care se laudă cu ceea ce se numește toleranță la cofeină, nu experimentează de obicei creșteri ale presiunii de această magnitudine
Donc, verdictul este că băutul de cafea poate crește tensiunea arterială pe termen scurt, dar acest efect este atenuat dacă se consumă cafea în mod regulat. Așadar, se poate spune că nu cafeaua este cea care merită să fie catalogată drept vinovată în cazul hipertensiunii.
Este interzisă pentru totdeauna o ceașcă de cafea pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială?
Deși s-ar putea să întâlniți păreri contrare, acum știm din cercetări că atâta timp cât o persoană nu exagerează cu consumul de cafea, aproximativ două cești pe zi nu prezintă niciun risc pentru ea, chiar dacă a fost deja diagnosticată cu hipertensiune arterială.
O serie de studii sugerează chiar că conținutul antioxidant al cafelei poate fi benefic pentru pacienții hipertensivi. Dar acest lucru este, desigur, valabil pentru doze rezonabile de cofeină și nu ar fi indicat ca o persoană care nu a consumat cafea în mod regulat să înceapă să o bea imediat după ce a fost diagnosticată cu hipertensiune arterială.
În acest caz, este recomandabil să așteptați până când tensiunea arterială este stabilizată și sub control. Doar atunci puteți începe încet și cu grijă să beți cafea și să vă bazați pe efectul ei pe termen scurt după consum.
În orice caz, pacienții hipertensivi tratați nu trebuie să-și facă griji în privința consumului de cafea în doze adecvate.
Verdict exonerator
Pot exista mai multe cauze ale hipertensiunii arteriale, dar experții spun că băutul cafelei în cantități rezonabile nu este una dintre ele. Și chiar și persoanele tratate cu succes pentru hipertensiune arterială se pot bucura de o ceașcă de băutură fierbinte și parfumată fără griji.
Surse:
https://www.ikem.cz/cs/svetovy-den-hypertenze-2016/a-2743/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665516/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14779072.2017.1287563
Cafeaua Lavado din munții din sud-estul Cubei vă va surprinde aciditate aproape zero și un gust distinct de ciocolată neagră și caramel.
Cafeaua Lavado din munții din sud-estul Cubei vă va surprinde aciditate aproape zero și un gust distinct de ciocolată neagră și caramel.
Cafeaua Guatemaltecă Trés Maria se remarcă printr-un echilibru perfect și o dulceață plăcută, completată de gustul de fructe tropicale coapte.
Cafeaua Guatemaltecă Trés Maria se remarcă printr-un echilibru perfect și o dulceață plăcută, completată de gustul de fructe tropicale coapte.
Aciditatea excepțional de scăzută și aroma de ciocolată se întâlnesc în cafeaua braziliană Fazenda Rainforest, pe care o puteți cumpăra pentru a susține ideea unui mod de cultivare a cafelei ecologic și social.
Aciditatea excepțional de scăzută și aroma de ciocolată se întâlnesc în cafeaua braziliană Fazenda Rainforest, pe care o puteți cumpăra pentru a susține ideea unui mod de cultivare a cafelei ecologic și social.
Etiopia a dat numele cafelei după provincia etiopiană Kaffa, așa că nu este de mirare că acolo se cultivă unele dintre cele mai bune cafele din lume.
Etiopia a dat numele cafelei după provincia etiopiană Kaffa, așa că nu este de mirare că acolo se cultivă unele dintre cele mai bune cafele din lume.
Un amestec unic de 5 varietăți de arabica din America Centrală și de Sud , completat de un robusta de calitate,pentru un espresso plin de aromă, putere și creme de calitate.
Un amestec unic de 5 varietăți de arabica din America Centrală și de Sud , completat de un robusta de calitate,pentru un espresso plin de aromă, putere și creme de calitate.
Cuba Lavado, boabe de cafea arabica
Guatemala Trés Maria, boabe de cafea arabica
Brazilia Fazenda Rainforest, boabe de cafea...
Etiopia Sidamo, boabe de cafea Arabica
Espresso blend Pura Vida, boabe de cafea