Pentru ca site-ul nostru să funcționeze corect (setări de confidențialitate)

Consimțământul ne permite să lucrăm la îmbunătățirea întregului site, astfel încât să nu mai trebuiască să vă conectați în permanență, căutările să funcționeze corect, iar personalizarea înseamnă că nu primiți reclame despre lucruri care nu vă interesează și pe care nu le-ați mai văzut niciodată. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a procesa modulele cookie. 

Făcând clic pe "Sunt de acord", sunteți de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor de analiză și publicitate ale unor terțe părți.

Datele dvs. vor fi tratate cu respect. Puteți să vă retrageți sau să vă modificați consimțământul în orice moment. Vă mulțumim!

Accept Administreaza preferintele
Acceptați cookie-urile selectate

Cel mai avansat și de departe cel mai utilizat preparat de cafea în prezent. Această metodă de preparare își are originea în Italia, iar numele "espresso" însuși înseamnă "a pune sub presiune", ceea ce descrie în esență procesul de preparare. Există încă multă confuzie și confuzie în jurul popularului espresso, în special în Republica Cehă.

Suntem singura țară în care termenul piccolo este folosit pentru espresso și în care espresso este folosit pentru espresso americano. Există diverse modificări, dar nu ne vom ocupa de acestea acum. Dar am dori să vă oferim o privire mai atentă asupra modului în care se face un espresso adevărat, pentru că este un proces foarte interesant, care nu este atât de banal pe cât pare. Am încercat ca acest articol să fie suficient de expert pentru ca barista să nu leșine, dar suficient de profan astfel încât chiar și o persoană cu puțină sau deloc experiență în prepararea espresso să îl poată înțelege în mod ideal.

Am o mașină de espresso?

Mașina de espresso cu pârghie este singura mașină de espresso pe care o vom aborda în acest articol. Numai cu ajutorul acestuia puteți face un espresso care să îndeplinească caracteristicile de bază ale unei astfel de băuturi. Într-un aparat de cafea cu pârghie, puteți prepara espresso și alte băuturi de cafea, așa cum vă puteți răsfăța într-o cafenea.

Cafetiera automată sau cu capsule- Din păcate, nu puteți conjura prea multe cu cafetierele convenționale "espresso" făcute din energie electrică, deoarece nu aveți control asupra multora dintre variabilele enumerate mai jos. Deși puteți selecta dimensiunea băuturii, din păcate nu puteți selecta cantitatea de cafea măcinată și nici timpul de extracție (timpul în care apa trece prin cafea). Cafeaua va fi făcută, dar nu știi exact cum. Am rezumat modul în care diferă fiecare mașină, cum să o alegeți pe cea potrivită și care sunt diferențele de arome în articolul nostru Cum să alegeți o mașină de espresso.

Cafeinele automate de cafea prepară o cafea asemănătoare cu espresso. Va avea cu siguranță avantaje incontestabile în ceea ce privește ușurința de utilizare, de asemenea, în ceea ce privește plăcerea în locuri precum birourile și întâlnirile de lucru, unde nu există spațiu și timp pentru prepararea cafelei. Cafeaua va fi diferită de cafeaua delicioasă din cafeneaua dumneavoastră preferată. Pregătirea este, de obicei, foarte simplă, trebuie doar să apăsați un buton, așa că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la pregătirea în cazul aparatelor automate de cafea. 

De ce ai nevoie pentru espresso?

Dacă doriți un espresso cu adevărat bun ca la o cafenea bună, atunci nu vă puteți lipsi de cele de mai jos. Dacă nu vă stă în putere să îndepliniți toate aceste puncte, cu siguranță vă puteți duce pregătirea și mai departe folosind sfaturile noastre, cel puțin parțial. Odată ce aveți ceva practică în prepararea espresso-ului și nu doriți un espresso identic de fiecare dată, s-ar putea să vă descurcați fără cântar și cronometru, dar pentru a înțelege principiile, acestea sunt esențiale la început.

  • mașină de espresso cu levier
  • balanța digitală cu o precizie de 0,1 g, prepararea necesită precizie. Puteți obține acest cântar în mod curent astăzi pentru câteva sute de euro. Îl puteți cumpăra aici în secțiunea Scală digitală.
  • cronometru - un ceas obișnuit va fi suficient sau puteți folosi cântare care au deja un cronometru integrat în ele.
  • cafea de calitate de preferință aleasă

Vrei să îți cumperi o mașină de espresso? Verificați E-SHOP-ul nostru.

Ce trebuie să știi pentru a face espresso?

Brew Ratio - raportul dintre cafeaua măcinată și apă

Acest termen nu este tradus adesea, dar poate fi exprimat ca un raport între cafeaua măcinată și apă. În termeni simpli, putem spune că raportul obișnuit de 1:2 (cafea:apă) indică intensitatea necesară doar pentru espresso. 

De exemplu, 18 g de cafea și 36 g de apă (adică aproximativ 36 ml de băutură). Raportul de preparare este o alegere a preferințelor personale și acum variază foarte mult în întreaga lume. Aceasta variază de la 1:1 cafea tare de tip ristretto la 1:3. Cel mai adesea veți obține un raport 1:2 pentru espresso, dar în Italia este o tradiție să faceți espresso cu un raport 1:3. Proporții diferite pot fi adecvate pentru diferite cafele. 

Creșterea raportului de preparare aduce mai multă claritate espresso-ului și permite o extracție adecvată pentru cafelele prăjite mai ușoare sau pentru cafelele cultivate la altitudini mai mari, cele care sunt mai greu de extras. 

Timp de pregătire

Ceea ce înțelegem prin timp este momentul în care cafeaua începe să curgă din portafiltrul de cafea la grosimea și cantitatea corectă. Cafeaua începe să curgă după 5-7 secunde. Timpul de extracție ar trebui să fie de 25-30 de secunde. Un timp mai scurt ar însemna că cafeaua este măcinată prea grosier. Un timp de extracție mai mare de 30 de secunde înseamnă că cafeaua nu este măcinată foarte fin. 

Cantitatea de cafea (Doza)

Dacă vrem să facem un espresso dublu, este o idee bună să susținem la 18-20g de cafea, mai degrabă 14-15g pentru modul tradițional original la italieni. Dacă timpul de extracție este în continuare prea rapid și mașina de măcinat nu mai poate face față măcinării mai fine, în acel moment este o idee bună să mărim cantitatea de cafea.

Cantitatea de băutură (randament)

Ne referim la cantitatea finală de espresso dublu, care este de 40-50 ml de cafea. De multe ori, se exprimă și în grame, unde 1g=1ml, astfel că în rețete se poate găsi 20g de intrare, 40g de ieșire, adică 20g de cafea măcinată la 40ml de băutură.

Grosimea măcinării cafelei

Când preparați un espresso, grosimea va afecta cel mai mult gustul băuturii. Atunci când măcinați cafeaua și pregătiți în același timp un espresso, este o idee bună să setați mașina de măcinat la macinarea cea mai fină.

Important! Cum de a alege grosimea corectă de măcinare? În cazul în care timpul de extracție depășește 30 de secunde, este o idee bună să măriți gradul de grosime. În caz contrar, puteți mări granulația.  

Temperatura în timpul preparării

Aici ne referim la temperatura apei care trece prin portafiltrul (pârghia). Pentru o utilizare casnică normală nu trebuie să vă faceți griji cu privire la acest parametru, dar am dori să clarificăm și aici ce efect are temperatura la prepararea cafelei. Unele dintre aparatele mai scumpe o pot regla, majoritatea au o temperatură setată la aproximativ 93°C. Efectul temperaturii asupra gustului: O temperatură mai ridicată la prepararea espresso-ului oferă un grad ridicat de extracție, îmbunătățește gustul și reduce aciditatea.

CUM PREPARĂM CAFEATA ÎN FURNIZORUL DE CAFEA ESPRESSO

✔ Timp total de preparare: aproximativ 1 minut, timp de extracție (curgere) 25-30 secunde

✔ Cantitatea de cafea: 14-20 de grame pentru un espresso dublu (2 porții)

Pentru claritate în instrucțiunile de mai jos, deja asumăm că aveți polizorul reglat așa cum am scris mai sus. Aveți grijă să nu luați instrucțiunile ca fiind stricte.

  1. Îndepărtați pârghia (portafiltrul) de la aparatul de cafea. Rezolvați dușul de orice reziduuri de cafea lipite de el. 
  2. Puneți cafeaua pe aparatul de espresso. Cântărim 18g de cafea.
  3. Vărsați cafeaua măcinată în ceașca de pârghie.
  4. Aliniați cafeaua pe întreaga suprafață a ceștii.
  5. Puneți capul de pârghie pe masă și apăsați cafeaua plată cu tamponul. Asigurați-vă că tamperul este uscat și că nu există boabe de la restul cafelei pe el. După ce stoarceți cafeaua, NU introduceți tamponul în pârghie. Din cauza vibrațiilor, în cafea se formează crăpături care afectează extracția și gustul cafelei. 
  6. Curățați maneta de reziduurile de cafea.
  7. Introduceți pârghia și porniți pompa (fluxul de apă prin pârghie).
  8. Espresso ar trebui să înceapă să curgă aproximativ după 5-7 secunde din momentul în care ați pornit pompa. Acesta va curge timp de 25-30 secunde, apoi opriți pompa.
  9. Expresso-ul fierbinte trebuie să aibă 35-45ml (adică chiar și grame). Serviți espresso-ul imediat ce a fost preparat.

Specificații pentru espresso italian certificat

Din moment ce tipul de espresso italian este în declin, iar raportul de preparare de 1:3 îl scoate mai mult din spectrul de funcționare, îl menționăm la final, dar cu siguranță nu vă descurajăm să îl preparați. Pentru mai multe informații, vizitați www.espressoitaliano.org.

  • Greutate per porție de cafea măcinată 7 g ± 0,5
  • Temperatura apei de ieșire a aparatului de cafea 88 °C ± 2 °C
  • Temperatura cupei 67 °C ± 3 °C
  • Presiunea de intrare a apei 9 bar ± 1
  • Timp de extracție 25 secunde ± 2,5 secunde
  • Vâscozitate la 45 °C > 1,5 mPa s
  • Ulei > 2 mg/ml
  • Cafeina < 100 mg/cup
  • Volumul băuturii în ceașcă, inclusiv crema 25 ml ± 2,5

(Foto: wikipedia.org, de Coffeegeek)

Vrei să îți cumperi o mașină de espresso? Check out our E-SHOP

Inspirație pentru a face espresso