Pentru ca site-ul nostru să funcționeze corect (setări de confidențialitate)

Consimțământul ne permite să lucrăm la îmbunătățirea întregului site, astfel încât să nu mai trebuiască să vă conectați în permanență, căutările să funcționeze corect, iar personalizarea înseamnă că nu primiți reclame despre lucruri care nu vă interesează și pe care nu le-ați mai văzut niciodată. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a procesa modulele cookie. 

Făcând clic pe "Sunt de acord", sunteți de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor de analiză și publicitate ale unor terțe părți.

Datele dvs. vor fi tratate cu respect. Puteți să vă retrageți sau să vă modificați consimțământul în orice moment. Vă mulțumim!

Accept Administreaza preferintele
Acceptați cookie-urile selectate

Băutorii de cafea au performanțe profesionale mai bune? Cafeaua vă face munca să meargă mai bine?

În teorie pură, ar fi suficient să răspundeți afirmativ la ambele întrebări. Dar cu un articol ca acesta, nu ai avea timp nici măcar să bei un espresso, așa că hai să fim puțin mai specifici.

Ce știm despre efectul consumului de cafea asupra eficienței muncii

Performanță mai mare, rate de eroare mai mici

Conform studiilor, angajații care consumă cafea în timpul orelor de lucru sunt semnificativ mai concentrați și nu înregistrează timpi de reacție mai lenți sau un declin cognitiv semnificativ, ceea ce se traduce printr-o performanță mai bună la locul de muncă, precum și prin faptul că se poate conta pe faptul că sunt mai puțin expuși riscului de accidentare la locul de muncă.

Asistent de rezolvare a problemelor

Legătura dintre cofeină și nivelul de concentrare este bine cunoscută și binevenită în multe profesii. Dar unii cercetători au investigat, de asemenea, efectul cofeinei asupra capacității de rezolvare a problemelor. Dacă ați avut până acum părerea că cu o ceașcă de cafea în mână, practic orice problemă are o soluție, nu sunteți departe de adevăr. Cofeina vă ajută într-adevăr în această privință.

Și cum rămâne cu creativitatea

Se pare că este practic omnipotentă, dar testarea efectului cofeinei asupra gândirii creative nu a dat rezultate atât de promițătoare. Creativitatea este, bineînțeles, un lucru foarte individual și este foarte greu de judecat dacă o poți stimula consumând cafea. Cu toate acestea, opinia majorității experților este că nu puteți conta pe cofeină pentru a promova gândirea creativă.

Doza de cafea contează

O doză potrivită de cofeină este asociată cu efecte stimulatoare,întârzierea apariției oboselii, reducerea simptomelor de epuizare, îmbunătățirea capacității de concentrare și a capacității de decizie. În ceea ce privește performanța profesională, acest lucru înseamnă, de obicei, că o persoană care bea cafea are mai multe șanse să aibă performanțe mai bune la locul de muncă decât una care nu are cofeină în vene în timpul orelor de lucru.

Dar există o variabilă majoră în joc, iar aceasta este doza de cafeină. Performanța profesională nu crește direct proporțional cu numărul de cești de cafea pe care le bei. De fapt, după o anumită doză, apare o suprastimulare (supradozaj de cofeină) care, la rândul său, afectează performanța, concentrarea și alte efecte dezirabile.

De obicei, este foarte dificil de determinat unde se termină stimularea dorită și unde începe supradozajul. Mai ales că fiecare organism procesează cafeina în mod diferit. Baza este codificată genetic. Oamenii pot fi astfel împărțiți în două grupe de bază, dintre care una metabolizează cafeina rapid, în timp ce cealaltă lent. Cele două sau trei cafele pe tură pe care un membru al primului grup le poate consuma în ritm lent pot fi extrem de problematice pentru o persoană cu un metabolism lent al cofeinei.

Vă va fi ideal să ascultați reacțiile corpului dumneavoastră și să acționați în funcție de ele. Dacă bei o cafea bună la ora 17:00 și încă ai probleme în a adormi la ora 22:00, data viitoare du-te la aparatul de cafea la o oră mai devreme.

Dar cu siguranță are sens ca o cafea bună să fie partenerul tău la serviciu.

Resurse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16106485/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810019303435?via%3Dihub