Pentru ca site-ul nostru să funcționeze corect (setări de confidențialitate)

Consimțământul ne permite să lucrăm la îmbunătățirea întregului site, astfel încât să nu mai trebuiască să vă conectați în permanență, căutările să funcționeze corect, iar personalizarea înseamnă că nu primiți reclame despre lucruri care nu vă interesează și pe care nu le-ați mai văzut niciodată. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a procesa modulele cookie. 

Făcând clic pe "Sunt de acord", sunteți de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor de analiză și publicitate ale unor terțe părți.

Datele dvs. vor fi tratate cu respect. Puteți să vă retrageți sau să vă modificați consimțământul în orice moment. Vă mulțumim!

Accept Administreaza preferintele
Acceptați cookie-urile selectate

>> Cumpărați cafea decofeinizată în magazinul nostru online, vă oferim cafea 100% Arabica din Columbia Cafeinizată boabe de cafea

Cum se prepară cafeaua decofeinizată

În prezent există două procese de bază pentru fabricarea cafelei decofeinizate care elimină cafeina din boabele de cafea, ambele eliminând până la 97% din cofeină. Astfel, dacă preparați o ceașcă de cafea decofeinizată (250 ml), aceasta va conține între 2-12 mg de cofeină. O ceașcă de cafea obișnuită conține aproximativ 100 mg de cofeină sau mai mult.

  1. Prima metodă este de a elimina cofeina folosind solvenți organici. Boabele de cafea verde sunt fierte la aburi pentru a le deschide, permițând solventului să pătrundă și să lege cofeina. Boabele sunt apoi separate de solventul cu cofeina atașată. Fasolea este apoi supusă din nou la aburi de mai multe ori până când se elimină ultimii solvenți.

    Această metodă de creare a cafelei decafeinizate are avantajul, potrivit multora, de a nu afecta semnificativ gustul. Dezavantajul poate fi riscul de a fi prezente substanțe chimice.

  2. O a doua metodă, mai scumpă, pentru cafeaua decofeinizată este procedeul elvețian cu apă. Aceasta utilizează în principal apă caldă și abur în locul solvenților organici. În această apă, boabele de cafea sunt înmuiate și clătite pentru a le deschide și pentru a elimina cofeina. Din nefericire, acest lucru duce și la eliminarea parțială a substanțelor aromatice. Cofeina este eliminată din apă cu ajutorul filtrelor cu carbon activ. Fasolea este apoi uscată. Apa care conține cofeina și parfumurile este evaporată după ce cofeina a fost îndepărtată și redusă la un concentrat, care este apoi pulverizat pe boabe pentru a recupera substanțele pierdute, cu excepția cofeinei. 

    Avantajul acestei metode de preparare a cafelei decafeinizate este că nu folosește solvenți. Dezavantajul poate fi că gustul final este afectat din cauza eliminării unei părți din parfum în timpul procesului de decafeinizare.

De ce să renunțăm la cofeină?

Poate exista mai multe motive:

  • trebuie să vă limitați aportul de cofeină, deoarece ați fi deja peste limita recomandată de 400 mg de cofeină pe zi;
  • vreți să vă savurați cafeaua seara târziu și nu doriți să interveniți în calitatea somnului prin stimularea acestuia;
  • suferiți de hipertensiune arterială și ați fost sfătuit de medicul dumneavoastră să limitați consumul de cafea;
  • luăm medicamente a căror eficacitate ar putea fi afectată negativ de cofeină;
  • sunteți însărcinată sau alăptați;
  • au dificultăți de somn și o tendință de anxietate care s-ar putea agrava cu doze mai mari de cofeină;
  • vă încadrați într-o grupă de vârstă (copii, adolescenți) pentru care aportul de cofeină nu este recomandat sau este sever restricționat.

Coreina elimină nutrienți importanți?

Poate că ați întâlnit ideea că cafeaua este cea mai bogată sursă de antioxidanți din dieta unei persoane obișnuite în prezent. Prin urmare, se pune automat întrebarea dacă cafeaua decafeinizată păstrează aceste substanțe valoroase. Din fericire, o face. Potrivit studiilor, cafeaua decofeinizată conține doze absolut comparabile de antioxidanți.

Pe lângă antioxidanți, o ceașcă de cafea decofeinizată vă va oferi și magneziu, potasiu sau vitamina B3. În cazul potasiului, aceasta reprezintă aproape 5% din doza zilnică recomandată. Nu pare mult, dar dacă beți două sau trei cafele pe zi, ajungeți deja la niște cifre interesante. Ceea ce înseamnă că până și cafeaua decofeinizată are....

Beneficii pentru sănătatea noastră

Doar pentru a fi clar, ar fi înșelător să credem că consumul de cafea (cu sau fără cofeină) vă va ajuta să vă vindecați de boli grave. Nu priviți cafeaua ca pe un ajutor eficient și dovedit. Este o sursă de substanțe cu capacități preventive interesante și cu adevărat eficiente, dar nu vă puteți baza pe ea pentru o eventuală terapie.

O serie de studii efectuate arată clar că consumul regulat de cafea este asociat cu o serie de efecte pozitive. Printre acestea se numără:

  • reducerea riscului de apariție a diabetului;
  • sprijinirea funcției hepatice - a fost realizat un studiu care arată că consumul de cafea decofeinizată reduce nivelul anumitor enzime hepatice, protejând astfel țesutul hepatic.
  • Cafeaua decofeinizată are, de asemenea, un efect protector asupra celulelor creierului, ceea ce îi oferă posibilitatea de a preveni în mod eficient dezvoltarea unor boli precum temutele Alzheimer sau Parkinson;
  • este clar, din surse de specialitate, că este conținutul de acid clorogenic, nu cofeina, care poate fi asociat cu reducerea riscului de a dezvolta demență senilă;
  • în timp ce arsurile la stomac sau refluxul acid sunt adesea citate ca un efect secundar neplăcut al cafelei cu cofeină, atunci când persoanele din studii au trecut la cafea decofeinizată, aceste efecte secundare au dispărut de obicei.

Cafeina fără cafeină pentru femeile însărcinate și persoanele cu tensiune arterială ridicată

Dacă sunteți una dintre acele persoane care renunță la cafeaua tradițională cu cofeină din cauza problemelor de sănătate, a sarcinii sau din alte motive, boabele de cafea decafeinizată deșertificată sunt alegerea ideală pentru dumneavoastră. Reprezintă aproximativ 10% din consumul total de cafea din lume.

Resurse:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17132260/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20664622/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10516914/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25124935/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19028509/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7918922/