Pentru ca site-ul nostru să funcționeze corect (setări de confidențialitate)

Consimțământul ne permite să lucrăm la îmbunătățirea întregului site, astfel încât să nu mai trebuiască să vă conectați în permanență, căutările să funcționeze corect, iar personalizarea înseamnă că nu primiți reclame despre lucruri care nu vă interesează și pe care nu le-ați mai văzut niciodată. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a procesa modulele cookie. 

Făcând clic pe "Sunt de acord", sunteți de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor de analiză și publicitate ale unor terțe părți.

Datele dvs. vor fi tratate cu respect. Puteți să vă retrageți sau să vă modificați consimțământul în orice moment. Vă mulțumim!

Accept Administreaza preferintele
Acceptați cookie-urile selectate

Faptul că cafeaua încurajează gândirea creativă este evidențiat de numeroasele tipuri de băuturi de cafea disponibile în cafenelele din întreaga lume astăzi. Fiecare dintre ele are propria poveste, propria persoană, propria idee...

Care este povestea ristretto-ului?

Știm că este una dintre cele mai tinere dintre băuturile de cafea. Boom-ul ristretto a venit în anii 1980. Și poate că are ceva de-a face cu felul în care vremurile în general au început să se accelereze. Cine nu și-ar dori o cafea care să fie atât rapid preparată, cât și rapid băută?

În ceea ce privește omul care și-a legat numele de ristretto, David Schomer este cel mai des menționat. La vremea respectivă, acesta deținea o cafenea numită Espresso Vivace în Seattle, SUA. După cum susținea el și preferatul său, cafeaua ar trebui să fie groasă ca mierea și să încapă într-o singură înghițitură. 

El putea doar realiza acest lucru modificând clasicul espresso. Astfel, ristretto păstrează doza originală de cafea, dar apa a dispărut. Și, în mod paradoxal, cofeina. 

Unde a dispărut cofeina din ristretto?

Majoritatea oamenilor cred că, dacă un lot de cafea este folosit în mai puțină apă, băutura rezultată trebuie să conțină inevitabil mai multă cofeină. La urma urmei, este mai concentrată! Și va avea și un gust asemănător. Dar aroma bogată a ristretto-ului provine în principal din concentrația mai mare de uleiuri esențiale.

Dar aroma bogată a ristretto-ului provine în principal din concentrația mai mare de uleiuri esențiale.

Conținutul de cofeină este mai mic în comparație cu cel al espresso. Cantitatea depinde de metoda de măcinare și de tipul de cafea, dar, din cauza preparării mai rapide, cofeina pur și simplu nu are timp să fie eliberată în cantități adecvate în cafeaua rezultată. 

Ristretto nu te va ierta

...cel puțin atunci când vine vorba de selecția cafelei. Din cauza modului în care este preparată, nu există absolut nicio șansă să puteți masca vreun defect de aromă sau gust. 

În ceea ce privește grosimea măcinării, experții spun că cafeaua ar trebui să fie măcinată mai fin.

În mod normal, nu ar trebui să folosiți apă clorurată pentru prepararea cafelei, deoarece aceasta va interfera semnificativ cu gustul băuturii rezultate. 

Și când vine vorba de gradul de prăjire, cei din nordul Italiei vor recomanda în mod clar o prăjire medie, în timp ce cei din sud vor vota pentru o prăjire închisă, care păstrează bine aroma de ciocolată. Veți vedea singuri spre care înclinați.

Care este diferența dintre espresso și ristretto

Pentru a vă face o imagine clară, v-am pregătit un tabel.

Espresso

Ristretto

Ristretto

O doză de cafea

8-12 g

8-12 g

Cantitatea de apă

30 ml

15-20 ml

Timp de preparare

25-30 de secunde

15-17 secunde

Doza de cafeină

50-70 mg

25-30 mg

Așa că oricine dorește o cafea mică și aromată, dar se teme de cofeina excesivă, este un consumator ideal de ristretto.

Nu căutați o lingură și zahăr într-un ristretto

Dacă comandați un ristretto la o cafenea și primiți o ceașcă mică de cafea fără linguriță sau zahăr, nu este din cauză că servitorul a uitat ceva. Aceasta se datorează faptului că această cafea se bea neîndulcită și fără a fi amestecată și, potrivit experților, numai după masă. Și ideal ar fi să beți apă plată înainte, astfel încât să vă puteți bucura din plin de gustul espresso ristretto.