Pentru ca site-ul nostru să funcționeze corect (setări de confidențialitate)

Consimțământul ne permite să lucrăm la îmbunătățirea întregului site, astfel încât să nu mai trebuiască să vă conectați în permanență, căutările să funcționeze corect, iar personalizarea înseamnă că nu primiți reclame despre lucruri care nu vă interesează și pe care nu le-ați mai văzut niciodată. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de consimțământul dvs. pentru a procesa modulele cookie. 

Făcând clic pe "Sunt de acord", sunteți de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor de analiză și publicitate ale unor terțe părți.

Datele dvs. vor fi tratate cu respect. Puteți să vă retrageți sau să vă modificați consimțământul în orice moment. Vă mulțumim!

Accept Administreaza preferintele
Acceptați cookie-urile selectate

În Italia, unde s-a născut prima oală de moca din lume, aceasta este un element fix în peste 90% din gospodării. Dar chiar și aici, în zilele noastre, ibricul moka devine unul dintre cele mai bine vândute preparate alternative de cafea. De aceea, acest articol va încerca să vă ajute să alegeți un ibric astfel încât să vă bucurați la maximum de el.

Ce fel de cafea va face pentru mine?

Când Alfonso Bialetti a patentat prima oală de moca în 1933, s-au născut legendarele oale de moca Bialetti. El a fost condus la această invenție de dorința sa de a permite fiecărui italian să prepare în confortul propriei case espresso-ul delicios cu care este obișnuit la cafenea. Cafeaua pe care o va prepara cafetiera moka va fi tare și într-un volum mic, de aproximativ 50 ml pentru o ceașcă. Dintre toate preparatele alternative de cafea (recomandăm o selecție) aceasta va fi de fapt cea mai apropiată de un espresso de calitate.

Orezul de cafea este din aluminiu sau din oțel inoxidabil?

Prima întrebare pe care toată lumea ar trebui să și-o pună înainte de a-și cumpăra primul vas de moca este alegerea materialului. Primele Bialettes produse au fost din aluminiu. Motivul a fost destul de interesant Italia deținea rezerve mari de bauxită, din care se extrage aluminiul, iar pentru a-i obliga pe italieni să îl folosească, Mussolini a declarat că aluminiul este metalul național al Italiei. Oțelul inoxidabil era interzis italienilor.

Aluminiul, totuși, are un mic avantaj față de oțelul inoxidabil. Conduce căldura în mod strălucit, iar după o perioadă scurtă de timp, interiorul unui ibric de cafea din aluminiu se acoperă cu o patină care face ca ibricul să păstreze o aromă plăcută de cafea, iar mulți oameni consideră că cafeaua are un gust ceva mai bun.

Cea mai mare îngrijorare a oamenilor în legătură cu aluminiul este reprezentată de efectele sale asupra sănătății umane. Dar aluminiul de calitate alimentară care alcătuiește vasele de gătit din aluminiu de astăzi nu are nimic în comun cu tacâmurile și vesela din aluminiu pe care le cunoștea generația noastră anterioară. Dacă preparăm una sau două cafele în fiecare zi într-un ceainic, nu trebuie să ne facem griji.

Puteți folosi ceainicul moka din aluminiu pe orice tip de aragaz, cu excepția inducției. Deci va funcționa pe gaz, aragaz, plită ceramică.

Dacă sunteți în căutarea unui ceainic moka pentru inducție, alegerea dvs. este limitată la ceainicele moka din oțel inoxidabil. Puteți alege între ceainice din oțel inoxidabil sau ceainice care au o bază din oțel inoxidabil. Partea superioară poate fi realizată din aluminiu, ceramică etc.

Câte cești are un ceainic?

Dacă v-ați hotărât deja asupra materialului, urmează alegerea dimensiunii vasului de moca. În magazinul nostru, întâlnim adesea clienți care au tendința de a cumpăra cea mai mare oală posibilă, atât pentru a-și face singuri cafeaua, cât și dacă vine o petrecere mare.

Facerea cafelei într-o oală moka are, totuși, unele particularități. Pentru a face cafeaua așa cum ar trebui să aibă gustul unei oale moka, ar trebui:

  1. puneți în recipientul de jos atâta apă cât să încapă peste supapa de siguranță
  2. umpleți complet pâlnia cu cafea măcinată și aliniați, nu stoarceți
  3. raportul dintre cafea și apă trebuie să fie de 1:11

Alchimia preparării cafelei într-o oală moka este un pic mai complicată decât atât, dar puteți poate citi despre asta în articolul despre Pregătirea cafelei într-o oală moka. Totuși, aceste 3 reguli de care trebuie să țineți cont.

Dacă cumpărați o oală de 6 cești și doriți să faceți doar 2 cești în ea, veți pune intuitiv mai puțină apă și mai puțină cafea în ea. Cu toate acestea, atunci presiunea nu se va acumula în oală, iar băutura rezultată nu va fi cea care ar trebui să fie. Și credem că ar fi păcat. Așadar, atunci când alegeți un ibric de cafea, gândiți-vă la numărul de persoane pentru care veți face cafea.

Dacă totuși preferați cești mai mari de aproximativ 50 ml, puteți completa băutura rezultată cu apă fierbinte. Acesta este cel mai simplu și, probabil, și cel mai delicat mod de a "dilua" cafeaua tare. Rezultatul se va numi Lungo, care în italiană înseamnă "lung", "diluat". Numai în cazul cafelei Lungo, completați cafeaua preparată cu apă caldă în proporție de 1:1, iar în cazul cafelei Americano în proporție de 1:5.

Vreți să vă cumpărați o oală moka? Check out our E-SHOP.

Pot pune mai puțină apă și mai puțină cafea în ibricul moka?

După cum am menționat mai sus, mai puțină apă și mai puțină cafea va rezulta o băutură ușor diferită decât dacă umpleți vasul de moca până la capăt. Nu trebuie să vă faceți griji că, dacă puneți mai puțină apă sau mai puțină cafea în oală, nu va funcționa. Cu toate acestea, nu se mai poate garanta că funcționează dacă cantitatea de apă și cafea utilizată scade sub 50% din cantitatea inițială.

Când determinați cantitatea de apă și de cafea amintiți-vă întotdeauna raportul de 1:11 între cafea și apă.

> Citește articolul nostru Cum să faci cafea într-o oală moka