Există măcar? Care sunt manifestările sale și este posibil să se ocupe de ea?
O băutură care îi oferă unei persoane energie, concentrare și un sentiment de bunăstare poate face viața altei persoane destul de mizerabilă. Începe atunci când persoana în cauză suferă de o alergie la cafea.
Simptomele alergiilor la cafea
Alergia la cafea nu este deosebit de diferită de alte alergii alimentare. Și aici putem observa o serie de simptome, de la cele mai ușoare până la cele destul de periculoase:
-
greață, vărsături;
-
crampe abdominale;
-
manifestări cutanate - erupții cutanate cu mâncărimi etc.;
-
sufocare, tuse;
-
probleme de înghițire;
-
senzații de amețeală, senzație de leșin;
-
pruritură sau umflarea buzelor și a limbii;
-
drumuri ale ritmului cardiac.
În cazuri extreme, poate apărea un șoc anafilactic, astfel încât chiar și simptomele moderate necesită, de obicei, atenția necesară sau intervenția medicală.
Alertă vs. supradozaj
Este bine să nu confundați simptomele de alergie cu cele care pot însoți un supradozaj de cofeină, care includ următoarele:
-
insomnie;
-
momentală;
-
dureri de cap, nervozitate crescută;
-
bătăi rapide ale inimii;
-
Tremor muscular.
Toată lumea a întâlnit probabil unele dintre acestea la un moment dat. De asemenea, oamenii pot diferi destul de mult între ei în ceea ce privește sensibilitatea la efectele cofeinei. Depinde de viteza cu care organismul poate metaboliza cofeina. Și gradul de toleranță va juca, desigur, un rol important.
O persoană care bea cafea în mod regulat, adică zilnic, poate tolera de obicei o doză mai mare de cofeină fără prea multe dificultăți. În schimb, o persoană care consumă cafea sporadic este posibil să reacționeze mai puternic la un consum excesiv.
Este într-adevăr o alergie la cafea?
Ar trebui să menționăm că alergia la cafea nu este foarte frecventă. Dacă vă confruntați cu simptome nedorite după ce beți cafea, gândiți-vă și dacă acestea sunt neapărat cauzate de cafea și ar putea fi o reacție la un ingredient din cafea - cel mai adesea lapte, sau la diverse siropuri aromatizante - dacă este un produs fără zahăr îndulcit cu îndulcitori artificiali, este posibil să reacționați negativ la unul dintre ingrediente.
Soluția este să preparați acasă o cafea de bună calitate, fără aditivi (sau să comandați de la o cafenea) și să testați cum tolerați băutura.
Alergia la cafea = alergie la cofeină
În cele mai multe cazuri, această regulă se aplică. Acest lucru înseamnă că trebuie să vă feriți și de alte tipuri de băuturi sau alimente care ar putea conține cofeină (ceaiuri, sucuri, ciocolată, băuturi energizante, batoane, unele suplimente nutritive etc.).
Persoanele care metabolizează încet cofeina au de obicei probleme. Cu toate acestea, nu este întotdeauna o alergie ca atare, în multe cazuri problemele sunt diagnosticate ca fiind intoleranță la cofeină. Acest lucru nu este nici pe departe la fel de periculos ca și alergia în sine. Când apare o alergie, organismul identifică cofeina ca fiind în mod clar dăunătoare și, ca urmare, sistemul imunitar începe să secrete anticorpi, ceea ce declanșează apoi cascada de efecte adverse discutate mai sus.
Există un leac?
Soluția pentru persoanele cu intoleranță la cofeină este de a consuma cafea decofeinizată, sau de a reduce semnificativ consumul de cafea obișnuită. Cafeaua decofeinizată nu va cauza dificultăți pentru majoritatea, deoarece cantitatea reziduală de cofeină este într-adevăr foarte mică.
În cazul unei alergii, totul trebuie să fie evaluat de un profesionist medical, dar cu siguranță persoanele cu alergii la cafea/cafeină ar trebui să evite ingredientele riscante în primul rând. În cazul în care continuă să le consume, chiar și în doze mici, există riscul ca simptomele să se agraveze.
Cafeaua Lavado din munții din sud-estul Cubei vă va surprinde aciditate aproape zero și un gust distinct de ciocolată neagră și caramel.
Cafeaua Lavado din munții din sud-estul Cubei vă va surprinde aciditate aproape zero și un gust distinct de ciocolată neagră și caramel.
Cafeaua Guatemaltecă Trés Maria se remarcă printr-un echilibru perfect și o dulceață plăcută, completată de gustul de fructe tropicale coapte.
Cafeaua Guatemaltecă Trés Maria se remarcă printr-un echilibru perfect și o dulceață plăcută, completată de gustul de fructe tropicale coapte.
Aciditatea excepțional de scăzută și aroma de ciocolată se întâlnesc în cafeaua braziliană Fazenda Rainforest, pe care o puteți cumpăra pentru a susține ideea unui mod de cultivare a cafelei ecologic și social.
Aciditatea excepțional de scăzută și aroma de ciocolată se întâlnesc în cafeaua braziliană Fazenda Rainforest, pe care o puteți cumpăra pentru a susține ideea unui mod de cultivare a cafelei ecologic și social.
Etiopia a dat numele cafelei după provincia etiopiană Kaffa, așa că nu este de mirare că acolo se cultivă unele dintre cele mai bune cafele din lume.
Etiopia a dat numele cafelei după provincia etiopiană Kaffa, așa că nu este de mirare că acolo se cultivă unele dintre cele mai bune cafele din lume.
Un amestec unic de 5 varietăți de arabica din America Centrală și de Sud , completat de un robusta de calitate,pentru un espresso plin de aromă, putere și creme de calitate.
Un amestec unic de 5 varietăți de arabica din America Centrală și de Sud , completat de un robusta de calitate,pentru un espresso plin de aromă, putere și creme de calitate.
Cuba Lavado, boabe de cafea arabica
Guatemala Trés Maria, boabe de cafea arabica
Brazilia Fazenda Rainforest, boabe de cafea...
Etiopia Sidamo, boabe de cafea Arabica
Espresso blend Pura Vida, boabe de cafea