Nu îți poți imagina viața fără cafea și, deodată, vine doctorul cu un ordin care spune că trebuie să întrerupi această legătură puternică din cauza osteoporozei. Chiar trebuie să renunți complet la cafea?
Poate fi cafeaua cauza subțierii oaselor?
Nu chiar. Nu este vorba de cafea în sine. Riscul este reprezentat în mod specific de cofeină. Așa că, dacă medicul dumneavoastră v-a interzis să mai beți cafea din cauza osteoporozei - din motive terapeutice sau preventive - a simplificat oarecum întreaga problemă. Ar trebui să evitați cofeina, adică alte băuturi și alimente care o conțin.
De ce?
S-a demonstrat că cafeina afectează utilizarea calciului de către organismul nostru. Iar calciul este unul dintre mineralele cheie a cărui deficiență este implicată în apariția unei boli cunoscute în mediile medicale sub numele de osteoporoză, cunoscută popular sub denumirea de subțierea oaselor.
Un aport crescut de cofeină împiedică organismul să absoarbă calciul. Așadar, deși luați suficient de mult din acest mineral prin alimentație sau prin suplimente, dacă nu este absorbit corespunzător, el nu își poate îndeplini funcțiile, inclusiv asigurarea rezistenței oaselor. Prin urmare, valorosul mineral este excretat prin urină și riscați o serie de probleme de sănătate. Acum, desigur, trebuie pusă întrebarea...
Ce înseamnă un aport crescut de cofeină
Conform majorității studiilor, un aport de până la 400 mg de cofeină pe zi nu reprezintă un risc pentru sănătate, iar acest lucru include un posibil risc de osteoporoză. Pentru a vă face o idee mai clară, 400 mg de cofeină se pot găsi, de exemplu, în 3-4 cești de cafea, 10 cutii de cola sau cinci Red Bulls.
În 2022, a fost realizat un studiu pentru a vedea în ce măsură o doză de 800 mg de cofeină consumată pe parcursul a nouă ore ar interfera cu absorbția calciului. În acest caz, a existat deja o creștere cu 77% a cantității de calciu excretată în urină. Dar este vorba despre o doză de cofeină echivalentă cu aproximativ opt cești de cafea sau 10 Red Bulls.
Nu trebuie să vă luați adio de la cafea
Dacă v-ați obișnuit să vă bucurați de cele două cafele pe zi, cel mai probabil nu trebuie să renunțați la ele din cauza osteoporozei. Ceea ce ar trebui să faceți cu siguranță, însă, este să vă asigurați că consumați suficient din acest mineral important (și o serie de alte minerale care joacă un rol cheie în dezvoltarea bolii - vitamina D și K), să vă asigurați că aveți un stil de viață sănătos - exercițiile fizice regulate sunt foarte importante în prevenirea osteoporozei, la fel ca și faptul că sunteți sau nu fumător.
Persoanele cu anumite boli cronice ale inimii, ficatului sau rinichilor, diabeticii și cei cu boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă etc. În mod similar, aceia dintre dumneavoastră care iau anumite medicamente în mod regulat și pe termen lung pot fi mai predispuși la această boală. Acest lucru este valabil mai ales în cazul corticosteroizilor, al medicamentelor pentru boli tiroidiene, al imunosupresoarelor și al unor anticoagulante (Warfarin).
De asemenea, este mai probabil ca aceștia să ia medicamente pentru boli tiroidiene.
Așa că cafeaua este în regulă?
În principiu, nu, dar cu siguranță nu ar trebui să exagerați cu consumul de cofeină și, dacă sunt prezenți alți factori de risc, abordați situația cu un profesionist medical.
Surse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1609631/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3912260/
Cafeaua Lavado din munții din sud-estul Cubei vă va surprinde aciditate aproape zero și un gust distinct de ciocolată neagră și caramel.
Cafeaua Lavado din munții din sud-estul Cubei vă va surprinde aciditate aproape zero și un gust distinct de ciocolată neagră și caramel.
Cafeaua Guatemaltecă Trés Maria se remarcă printr-un echilibru perfect și o dulceață plăcută, completată de gustul de fructe tropicale coapte.
Cafeaua Guatemaltecă Trés Maria se remarcă printr-un echilibru perfect și o dulceață plăcută, completată de gustul de fructe tropicale coapte.
Aciditatea excepțional de scăzută și aroma de ciocolată se întâlnesc în cafeaua braziliană Fazenda Rainforest, pe care o puteți cumpăra pentru a susține ideea unui mod de cultivare a cafelei ecologic și social.
Aciditatea excepțional de scăzută și aroma de ciocolată se întâlnesc în cafeaua braziliană Fazenda Rainforest, pe care o puteți cumpăra pentru a susține ideea unui mod de cultivare a cafelei ecologic și social.
Etiopia a dat numele cafelei după provincia etiopiană Kaffa, așa că nu este de mirare că acolo se cultivă unele dintre cele mai bune cafele din lume.
Etiopia a dat numele cafelei după provincia etiopiană Kaffa, așa că nu este de mirare că acolo se cultivă unele dintre cele mai bune cafele din lume.
Un amestec unic de 5 varietăți de arabica din America Centrală și de Sud , completat de un robusta de calitate,pentru un espresso plin de aromă, putere și creme de calitate.
Un amestec unic de 5 varietăți de arabica din America Centrală și de Sud , completat de un robusta de calitate,pentru un espresso plin de aromă, putere și creme de calitate.
Cuba Lavado, boabe de cafea arabica
Guatemala Trés Maria, boabe de cafea arabica
Brazilia Fazenda Rainforest, boabe de cafea...
Etiopia Sidamo, boabe de cafea Arabica
Espresso blend Pura Vida, boabe de cafea