Boabe de cafeaCea mai frecvent consumată băutură cu efecte dovedite asupra sănătății este cafeaua. Cafeina este cea mai utilizată substanță psihoactivă. Aceasta crește activitatea cerebrală prin creșterea fluxului sanguin către creier. Foarte des îl veți găsi ca parte a medicamentelor pentru pierderea în greutate, datorită efectului său de stimulare a metabolismului și a arderii grăsimilor.

Cafeaua crește tensiunea arterială?

Se spune adesea că cafeaua crește tensiunea arterială, dar acest lucru este de obicei doar temporar. Dacă te obișnuiești cu cafeaua, organismul tău dezvoltă o anumită toleranță și nu este o problemă să bei 2 cești de cafea pe zi fără să crească tensiunea arterială, de exemplu în spații bine umbrite.

Băutura regulată de cafea, pe de altă parte, îmbunătățește starea vaselor de sânge, reduce riscul de infarct miocardic și scade nivelul de homocisteină (ceea ce poate duce la un risc redus de ateroscleroză)

Cafeaua și riscul de diabet?

Cafeina s-a dovedit, de asemenea, că îmbunătățește utilizarea glucozei în țesuturi și crește sensibilitatea la insulină, ceea ce duce la un risc redus de diabet.

Cafeaua și alte boli majore

Băutura de cafea reduce, printre altele, riscul bolii Parkinson, riscul de demență și dezvoltarea bolii Alzheimer.

Dieteticiana Karolína Hlavatá spune: "Cea mai potrivită boabă de cafea este întotdeauna proaspăt măcinată". Nutriționistul Petr Havlicek vă îndeamnă apoi să evitați așa-numita cafea 3 în 1 din cauza cantității mari de zahăr.

Când beți cafea proaspătă, aleasă, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la deshidratare, așa cum se sugerează uneori. Puteți citi despre acest lucru în următorul nostru articol.

Sursa: ona.idnes.cz