În lumea cafelei, ar fi greu să găsești o specie cu atâtea controverse legate de ea cum este cazul cafelei civetă, cunoscută și sub numele exotic de cafea kopi luwak. Și totuși, așa cum se întâmplă, totul a început din întâmplare...

Istoria cafelei civetă

Cafeaua a fost o cultură interesantă din punct de vedere economic în secolul al XVIII-lea, o perioadă în care insule precum Java și Sumatra făceau parte din coloniile olandeze. Băștinașilor care lucrau pe plantațiile de cafea le era, bineînțeles, strict interzis să ia boabele pentru uz propriu. Și ei au fost cei care au observat că boabele de cafea au rămas practic neatinse în excrementele micuței civetă de palmier, căreia îi place să se înfrupte din fructele arborelui de cafea.

Așa că au început să le colecteze, să le curețe, să le prăjească și să se bucure de cafeaua pentru care gurmanzii de astăzi plătesc sume uluitoare. Este posibil ca proprietarii de plantații să fi strâmbat din nas la început la cafeaua angajaților lor, dar, fără îndoială, numai până când au gustat-o ei înșiși. Nașterea...

Fenomenul cafelei civetă

Grăsanul de cafea nedigerabil trece printr-un proces asemănător cu cel de fermentare în intestinul civetului. Acesta este acționat de enzimele digestive, care descompun proteinele în peptide mai scurte sau direct în aminoacizi individuali. Ceea ce îl interesează însă pe consumator, mai degrabă decât procesul chimic, este rezultatul - adică modul în care gustul acestei cafele este diferit, sau mai bun, dacă nu cumva - așa cum susțin unii "experți" - cel mai bun.

Fermentarea îndepărtează substanțele amare din boabele de cafea, astfel încât cafeaua rezultată ar trebui să fie foarte aromată și fină. Sunteți tentați să o încercați? După ce veți citi rândurile următoare, s-ar putea să vi se pară surprinzător de amară în gură.

Ce părere aveți despre civetă?

Aceste creaturi sălbatice cu siguranță nu s-ar supăra în mod deosebit dacă cineva ar merge prin pădurea tropicală și le-ar aduna excrementele. Dar ar fi naiv să credem că cafeaua de civetă din zilele noastre provine exclusiv din excrementele de civetă sălbatică. În practică, acest lucru înseamnă creșterea în captivitate, cu civetă care trăiește în cuști, adesea în condiții foarte proaste.

Însuși faptul că sunt solitare și net teritoriale sugerează că viața într-o cușcă mică, în imediata apropiere a altor animale din aceeași specie, nu este nici naturală, nici plăcută pentru ele. Baștele de cafea sunt apoi adesea hrănite cu forța. O poveste destul de tristă a cafelei, pe care originalitatea și "indisponibilitatea" sa au pus-o pe un piedestal, nu-i așa?

Vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți dacă ați putea savura o astfel de cafea în liniște și confort. Dar noi vă putem oferi un înlocuitor cu gustul cafelei de civetă.