Potăm vorbi despre efectul laxativ al cafelei? Este adevărat că o ceașcă dimineața îți trezește nu numai creierul, ci și intestinele?

Realitatea este că, în timp ce un grup de băutori de cafea trebuie să caute imediat toaleta dimineața după primele înghițituri, alții nu observă acest efect. Organismul și reacțiile sale sunt într-adevăr foarte individuale.

Efectul cafelei asupra intestinului

O serie de studii au abordat această problemă. Interesant este că s-a constatat că atât cafeaua cu cofeină, cât și cea decofeinizată stimulează mișcările intestinale. Efectul descris aici nu poate fi atribuit în întregime cofeinei. S-a pus întrebarea dacă mișcările intestinale sunt stimulate doar de temperatura băuturii, dar, la o examinare mai atentă, consumul de apă caldă nu a avut aproape același efect ca și consumul de cafea.

Aproape o treime dintre participanții la studiu au confirmat în mod clar că au simțit impactul asupra intestinelor și nevoia de a defeca la câteva minute după ce au băut cafea caldă. Această stimulare este mai pronunțată în cazul cafelei cu cofeină față de cafeaua decofeinizată și, în ambele cazuri, incomparabil mai mare decât în cazul consumului de apă călduță sau călduță.

Experții vorbesc, așadar, cu siguranță despre efectul laxativ (laxativ) al cafelei, dar nu sunt încă lămuriți cu privire la mecanismul de acțiune. De asemenea, este interesant de observat că consumul altor băuturi cu cofeină (cola, băuturi energizante etc.) nu are astfel de efecte. În cazul cafelei îndulcite cu lapte, trebuie să se țină cont și de conținutul de lapte și zahăr sau îndulcitor.

Persoanele care nu pot digera suficient de bine lactoza (zahărul din lapte) poate atribui efectul laxativ al cafelei în parte laptelui conținut. De asemenea, utilizarea îndulcitorilor artificiali poate fi asociată cu o călătorie urgentă la toaletă imediat după consumarea băuturii.

Cafeaua ca o cauză a diareei

Efectul benefic al cafelei poate fi unul binevenit pentru multe persoane, cu excepția cazului în care cafeaua duce la scaune diareice. Acest lucru se poate întâmpla la unele persoane mai sensibile, iar acest efect secundar este legat de suprastimularea sistemului nervos simpatic și de iritarea directă a intestinului, care poate duce la diaree sau la alte probleme gastrointestinale. Diareea în urma consumului de cafea cu lapte s-ar putea datora, de asemenea, după cum s-a menționat deja, faptului că mai mult de jumătate din populație are probleme de digestie a lactozei.

Dacă vă confruntați - mai ales dimineața - cu problemele menționate mai sus, încercați să puneți lapte vegetal în cafea. S-ar putea ca după câteva zile să constatați că nu a fost deloc corect să dați vina pe cafea în sine pentru diareea dumneavoastră. Dimpotrivă, datorită componentelor sale antiinflamatorii, cafeaua protejează intestinele de o serie de boli neplăcute, inclusiv de cele care se pot manifesta prin diaree.

În general, diareea acută este cel mai adesea cauzată de o infecție virală, bacteriană sau parazitară, dar poate fi și un efect secundar al anumitor medicamente.

Ce să reținem din asta?

În timp ce cafeaua poate ajuta, fără îndoială, la efectuarea regulată a tranzitului intestinal de dimineață, efectul său stimulativ afectează, de asemenea, funcția intestinală. Cel mai probabil, însă, cafeaua în sine nu este cauza diareei și dacă aveți această problemă, căutați în altă parte vinovatul; există o mare probabilitate să fie vorba de lapte sau de un îndulcitor artificial.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1378422/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9581985/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2036.2001.00952.x