Te-ai hotărât să te răsfăț cu o cafea de calitate care creează o atmosferă de bunăstare prin aroma sa și de care te bucuri cu adevărat? Atunci s-ar putea să te confrunți cu o gamă relativ largă de boabe de cafea și nu ai idee ce să alegi. Încearcă-l cu noi, destul de pas cu pas...

  1. Este bine să știți cum se disting boabele de cafea

    • Pe ambalajul cafelei veți găsi o serie de date care merită înțelese, astfel încât să puteți alege materia primă potrivită pentru băutura preferată. Cafeaua se poate distinge în principal pe baza:

      • Soiuri de cafea – sau tip de planta de cafea.

      • Prăjirea în etapă – experții recunosc multe dintre ele, le vom prezenta pe scurt pe cele trei de bază:

      • Ușoară – cea mai ușoară cafea expusă la cel mai blând grad de prăjire, de ex. prăjite pentru un timp mai scurt, astfel încât uleiurile să rămână în interiorul boabelor de cafea - pentru că nu au fost expuse la o temperatură atât de ridicată încât să înceapă să se elibereze. Cafeaua prăjită astfel are un grad ridicat de aciditate, care scade odată cu timpul de prăjire. Gustul acestei cafele nu a avut astfel de șanse să se dezvolte, aroma este mai degrabă fructată.

      • Mediu – grad mediu de prăjire, boabele de cafea au fost deja expuse la temperaturi mai ridicate de mai mult timp, dar uleiurile ascunse în interior nu au fost încă eliberate. Cu toate acestea, gustul tinde să fie mai bogat, mai echilibrat, mai dulce și mai puțin acru.

      • Închis – acum boabele de cafea au fost prăjite suficient de mult pentru a-și elibera uleiurile, rezultând boabe strălucitoare și închise la culoare (prăjirea mai mică lasă boabele plictisitoare la culoare), originalul gustul cafelei este suprimat, aroma influențată de prăjire iese în prim-plan. Aceasta cafea este asadar mai dulce, foarte bogata la gust, cu aciditate scazuta.

      Pentru a obține o prezentare generală de bază, această prezentare simplificată va fi suficientă. În caz contrar, desigur, puteți căuta și citi până la despre cele douăsprezece grade de prăjire a cafelei. În orice caz, influența gustului și a mirosului este clară și din rândurile anterioare.

      1. Știi ce îți place?

    • Este timpul să vă gândiți ce aromă de cafea este cea mai apropiată de dvs. În consecință, alegeți soiul, eventual un amestec de soiuri și, de asemenea, gradul de prăjire. În general, dacă preferați o cafea natural mai dulce, cu un aciditate, ar trebui să ajungeți la Arabica. Gustul său este descris de mulți drept fructat, chiar floral, cu note de nuci și ciocolată. În schimb, Robusta, Excelsa sau Liberica se remarcă printr-un gust destul de dulce-amar, de pământ.

      Apoi trebuie să adăugați un grad adecvat de prăjire soiului pentru a obține combinația perfectă pentru dvs.

      1. Diferențe în conținutul de cofeină

    • Nu numai gustul și aroma disting soiurile individuale ale plantei de cafea unele de altele. Conținutul de cofeină al boabelor de cafea variază în funcție de tipul de cafea. Excelsa conține cea mai mică cofeină (aproximativ 1 gram la 100 g boabe de cafea), urmată de Liberica cu 1,23 g la 100 g, apoi Arabica – 1,61 g/100 g și în final Robusta, al cărui conținut de cofeină sare până la 2,26 g la 100 de grame. de boabe.

      1. Verificați data prăjirii

    • Pe eticheta produsului, ar trebui să acordați suficientă atenție datei de prăjire, nu doar la gradul acesteia.Nu este bine să consumați cafeaua imediat după prăjire, nici pentru multă vreme după aceea. Cel mai bine este să atingeți timpul între 4 zile și 1 lună după prăjire. După prăjire, din cafea se eliberează dioxid de carbon. Nu afectează în niciun fel gustul băuturii, dar perturbă tratamentul termic al boabelor sau extragerea adecvată a cafelei măcinate.

      Procesul de eliberare a acestei substanțe din cafeaua prăjită este mai rapid cu un grad mai mare de prăjire (recomandăm să așteptați 4-5 zile), în timp ce este de dorit să așteptați 5-10 zile pentru cafeaua prăjită ușoară.

      Cafea depozitată corect își va păstra, desigur, gustul și aroma mai mult de o lună, dar la temperaturi necorespunzătoare, expusă la lumină și acces la oxigen, calitatea sa va avea de suferit.

      1. Cafea pentru gust și sănătate

    • Arabica este menționată în mod repetat drept cea mai sănătoasă (adică cu cea mai mare proporție de substanțe care promovează sănătatea). Totuși, este necesar să subliniem faptul că alte tipuri de cafea nu au fost testate într-o asemenea măsură. Chiar și după prăjire, Arabica reține o proporție mare de substanțe valoroase și, în acest sens, pare a fi mai bună decât Robusta. Cu toate acestea, nu are un astfel de conținut de cofeină, care este legat de capacitatea de a crește nivelul de energie, de a crește fperformanțe fizice etc. Mai trebuie să menționăm că cele mai înalte grade de prăjire sunt capabile să distrugă o cantitate mare de antioxidanți, așa că dacă iei cafeaua ca băutură sănătoasă, ar trebui să ții cont de acest fapt atunci când alegi.

      Acum, fără îndoială, vei fi mai încrezător în fața raftului de cafea. De asemenea, puteți întreba un agent de vânzări cu experiență într-un număr de magazine specializate. În magazinul nostru electronic, produsele individuale sunt marcate clar și clar, există și o descriere ușor de înțeles care vă permite să alegeți va ușura cu siguranță.