Tipuri de cafea și cum să le distingem

Tipuri de cafea și cum să le distingem

Ești un iubitor al aromei amare a boabelor de cafea prăjite corespunzător? Te-ai îndrăgostit de gustul tipic al unui espresso bine preparat? La fel suntem și noi! Dar cum se prepară astfel de cafea și ce cerințe trebuie să îndeplinească pentru a se mândri cu nume cunoscute în toată lumea, precum lungo sau ristretto? Vă vom sfătui nu doar în privința preparării acestora, ci și în ce privește proporțiile corecte ale fiecărui ingredient, care contribuie semnificativ la gustul final și aroma cafelei.

Tipuri de bază de cafea

În cafenele, veți întâlni în mod obișnuit tipuri de cafea pentru prepararea cărora este necesar espresso. Rezultatul diferă doar în dimensiunea cafelei și adăugarea de lapte sau spumă de lapte. Mai jos am pregătit o scurtă prezentare a celor mai de bază tipuri de cafea, astfel încât să nu ezitați într-o cafenea și să comandați o cafea excelentă din prima încercare.

Ce este cafeaua espresso

După cum am menționat deja, este un tip de bază de cafea, de la care derivă prepararea celorlalte tipuri. Numele nu provine de la viteza cu care te grăbești la muncă și reușești să "lovești" un espresso și să fugi la autobuz. Este o formă de preparare - cafeaua măcinată este lăsată să treacă printr-o cantitate minimă de apă fierbinte sub presiune mare.

Este foarte important să se acorde atenție cantității de cafea măcinată. Pentru espresso, aceasta variază între 7-14 g pentru 30 ml de apă aproape clocotită (90 °C). Timpul de turnare a apei ar trebui să fie de 30 de secunde. Tipul de cafea determină, de asemenea, spuma groasă care se formează pe suprafața acesteia.

Ce este cafeaua ristretto

Espresso ristretto este cel mai distinctiv din gama de cafele și gustul său nu este pe placul tuturor. Deși se prepară în același mod ca espresso din 7-14 g, volumul ristretto este de doar 20 ml, jumătate din cantitate. Gustul bogat poate fi puțin confuz, deoarece conținutul de cofeină al ristretto este foarte scăzut - acest lucru se datorează faptului că cofeina începe să fie eliberată din cafeaua măcinată aproximativ în momentul în care în ceașcă începe să curgă espresso (adică atunci când volumul depășește 20 ml).

Dacă doriți să încercați noi arome de cafea pe care nicio altă cafea nu vi le oferă și să vă răsfățați cu o ceașcă de gust delicios chiar și într-o zi călduroasă de vară, încercați ristretto. Gustul mai concentrat și mai puternic vă va deschide noi orizonturi pentru a savura o înghițitură delicioasă plină de aromă. Mulțumită instrucțiunilor noastre, vă puteți prepara singuri ristretto

Ce este cafeaua doppio

Aveți nevoie de o adevărată încărcare? Încercați așa-numitul double shot. Este vorba despre un espresso dublu, adică o doză dublă de cafea măcinată. În mod specific, se prepară din 14-28 g și 60 ml de apă. Volumul său este mai mare, la fel și conținutul de cofeină. Espresso doppio este popular în special pentru experiența sa bogată de gust, pe care o oferă iubitorilor de cafea puternică.

Originea espresso doppio se întoarce, desigur, în însorita Italie, unde este o reacție a vizitatorilor cafenelelor la cererea de cafea puternică, care vă oferă energie în special dimineața sau în timpul unei zile solicitante. Baristașii au observat comenzi frecvente de espresso în cantitate dublă, așa că nu au avut de ales decât să ofere clienților ceea ce își doreau papilele lor gustative. Pregătiți-vă o ceașcă de gust puternic și dumneavoastră mulțumită instrucțiunilor noastre detaliate.

Ce este cafeaua lungo

În cafenele, puteți întâlni de asemenea sub termenul de cafea lungă sau "lungă". Espresso lungo stă în extracția a 7-14 g de cafea măcinată împreună cu apă fierbinte. Volumul lungo este de 60 ml, la fel ca doppio, dar mai sărac cu o doză de espresso. Gustul său final este mai moale și mai amar comparativ cu celelalte, tocmai datorită cantității mai mari de apă. În majoritatea cafenelelor, funcționează astfel încât primiți pe masă o ceașcă de cafea de 30 ml și vă determinați singuri experiența gustativă a espresso lungo cu un alt vas cu apă fierbinte.

Iubitorii de cafea o vor aprecia în special pentru gustul său mai puțin pronunțat, spre deosebire de espresso, tocmai pentru că este ajustată cu apă. Dacă vă place să vă răsfățați cu o ceașcă adecvată de cafea aromatică și espresso este prea puternic pentru dumneavoastră, alegeți cafeaua lungo. Am scris instrucțiuni detaliate pentru pregătirea sa pe site-ul nostru.

Nu toate cafelele sunt la fel

De ce cafeaua preparată acasă nu are gust ca cea pe care o beți în cafeneaua dumneavoastră preferată?