Știm cu toții cine a descoperit America. Dar nu toată lumea știe că America a descoperit Americano.

Când primul american a diluat espresso

America este, în ceea ce privește cultura cafelei, țara cafelei cu filtru. Și este de mai bine de un secol. Astfel, filmele americane au domesticit scena restaurantului în care chelnerița se plimbă printre oaspeți cu un ibric plin de cafea și o toarnă în căni mari. Și acesta este tipul de cafea cu care americanii sunt obișnuiți de generații întregi. Așa că nimeni nu poate fi surprins de surpriza soldaților americani care, în calitate de liberatori, au fost serviți de italieni cu iubitul lor espresso la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În zilele noastre, desigur, nimeni nu mai știe care soldat a fost primul care a turnat espresso în ceașcă și a umplut-o cu apă fierbinte. Dar vă puteți imagina șocul servitorilor italieni. Euforia sfârșitului războiului a ajutat, fără îndoială, dar, în orice caz, "espresso diluat" servit în cești mari a devenit larg răspândit și sub numele de cafea Americano.

America, ca continent, a trebuit însă să aștepte destul de mult timp pentru această băutură "proprie". Abia în anii 1990 această cafea a apărut în meniul Starbucks. 

Cât de multă apă în plus într-o americano?

  1. Așa că știți deja că un Americano este creat atunci când umpleți espresso-ul finit cu apă fierbinte. Inițial era un raport 1:1, dar veți vedea și 1:2 sau chiar 1:4. În cele din urmă, depinde de preferințele consumatorului.
  2. Este destul de crucial să adăugați apă la cafeaua deja terminată. Deci, nu preparați cafeaua în mai multă apă, pentru că atunci ați obține lungo. În plus, cafeaua este diluată de către consumator. Astfel, dacă comandați un Americano într-o cafenea, primiți un espresso într-o ceașcă mai mare și un ibric de apă fierbinte pentru a-l însoți. Băutura rezultată este, desigur, relativ foarte săracă în cofeină, dacă diluați 30 ml de espresso în cei 60-120 ml de băutură rezultată, vă puteți aștepta la o doză de 50-70 mg de cofeină.
  3. În ceea ce privește tipurile de cafea, experții recomandă prepararea Americano dintr-un amestec de Arabica (90%) și Robusta (10%). Acest lucru va asigura o spumă mai stabilă și mai groasă. 
  4. Nivelul de prăjire poate varia de la mediu la închis, cu cât cafeaua pe care o folosiți este mai închisă la culoare, cu atât băutura rezultată va fi mai amară și mai puțin acidă. 
  5. Măcinare se recomandă să fie fină sau medie. 

În zilele noastre, nimeni nu vă va servi un Americano cu o sprânceană ridicată cu emfază pentru a vă face clar - imediat ce apucați ceainicul și îl înclinați peste ceașcă - că "asta nu mai este cafea". 

Café Americano este aici pentru cei cărora le place cafeaua într-o cană mare, dar nu au nevoie de o bombă de cofeină.